D-vitamiinin saanti kannattaa varmistaa syys- ja talviajalle. Rasvaliukoisena se varastoituu elimistöömme, mutta useimmilla meistä sen tasot ovat liian vähäiset ja ne nousevat hitaasti. Siksi D-vitamiina on hyvä nauttia ravintolisänä läpi vuoden riittävällä annostuksella.

Aurinko ja D-vitamiini

Kehomme tuottaa D-vitamiinia ihon kautta auringonvalon vaikutuksesta kesäaikaan.  Vähintään syyskuusta huhtikuuhun saanti on kuitenkin hyvä turvata ravintolisällä, kun auringon valon vaikutus vähenee merkittävästi. Auringonvalosta tankattu D-vitamiinipitoisuus laskee nopeasti, jopa viikkojen kuluessa ja siksi syksyn tullen D-vitamiinilisän käyttö tulee ajankohtaiseksi.

Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitaan?

Yleinen saantisuositus alle 2-vuotiaille lapsille ja aikuisille on 10 ug/vrk. Sen riittävyys on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu kehon jo olemassa olevista D-vitamiinivarastoista. Vanhemmalla väestöllä ihon kyky muuntaa D-vitamiinia auringonvalosta heikkenee ja ulkona oleskelun määrä vähenee. Suomen ravitsemussuositusten mukaan yli 75-vuotiaiden on saatava 20 μg/vrk tavoiteltavan seerumipitoisuuden saavuttamiseksi. D-vitamiinin riittävän tason alarajana pidetään 50 nmol/litra ja tavoitteena tulisi olla 75–120 nmol/l. Oma taso kannattaakin käydä mittauttamassa ja suhteuttaa annostus sen mukaan

Lue tästä lisää D-vitamiinin saantisuosituksista.

Ravinnosta D-vitamiinin saanti on yleisesti niukkaa ja sen imeytyminen vaihtelee. Parhaita D-vitamiinin ravintolähteitä ovat kalat, kuten siika, ahven ja silakka, D-vitaminoidut maitotuotteet sekä voi- ja kasvirasvalevitteet. Myös sienet, kuten suppilovahvero ja kantarelli, sisältävät runsaasti D-vitamiinia.

Luusto ja vastustuskyky tarvitsevat D-vitamiinia

D-vitamiinia tarvitaan kehossa moniin tärkeisiin toimintoihin, kuten luuston ja hampaiden terveyden ylläpitoon. Yleisesti tiedetään, että myös vahva vastustuskyky tarvitsee D-vitamiinia. Syksyn ja talven aikana kannattaakin varmistaa koko perheen yleinen hyvinvointi vähintään D-vitamiinilisällä.

D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa lapsilla riisitautia, johon liittyy mm. kasvun hidastumista ja luuston heikentymistä. Aikuisilla D-vitamiinin vakava puutos voi aiheuttaa osteomalasiaa eli luun pehmenemistä. Vastustuskyvyn heikkeneminen on myös usein merkki D-vitamiinin lisätarpeesta.

D-vitamiini-ravintolisät

Solgarin valikoimista löydät helposti itsellesi sopivan, korkealaatuisen D-vitamiinilisän. Tarjolla on eri vahvuisia valmisteita sekä myös vegaaneille sopivia vaihtoehtoja. Nestemäinen D3-vitamiini on kätevä valinta niille, jotka eivät halua tai pysty nielemään kapselia. Appelsiininmakuinen raikas D3-vitamiini on helppo annostella pipetillä suoraan suuhun, lusikkaan tai mehuun.

Tutustu Solgarin laadukkaisiin D3-vitamiineihin tästä.

D-vitamiinin hyväksytyt terveysväittämät:

  • edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä
  • edistää veren normaalia kalsiumtasoa
  • edistää luiden pysymistä normaaleina
  • edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
  • edistää hampaiden pysymistä normaaleina
  • edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Solgar-tuotteita on saatavilla hyvin varustelluista terveyskaupoista ja terveyden verkkokaupoista. Katso kaikki ostopaikat täältä.