Ihmisen perhosen muotoinen kilpirauhanen on kilpirauhashormoneja erittävä elin, joka sijaitsee aivan aataminomenan alapuolella lähellä henkitorvea. Aikuisen ihmisen kilpirauhanen painaa 15-30 grammaa. Kilpirauhanen koostuu pallomaisista rakkuloista, jotka sisältävät kilpirauhashormoneja sitovia rakenteita. Kilpirauhasen tehtävä on tuottaa jodia sisältäviä kilpirauhashormoneja, jotka säätelevät lähes kaikkia elintoimintojamme. Kilpirauhashormoneilla on enemmän tehtäviä elimistössä kun useimmat ovat tulleet ajatelleeksikaan. Ne säätelevät muun muassa vireystilaa, kehon lämpötilaa, aineenvaihdunnan nopeutta, verenkiertoa, aivotoimintoja ja seksuaalista vireystasoa.

KÄRSITKÖ KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINNASTA?

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy lukuisa joukko erilaisia oireita, jotka voivat vaihdella eri ihmisillä. Tavallisimpia oireita ovat väsymys, masennus, kylmyyden tunne, näköhäiriöt, suolisto-oireet, lihaskivut, sydänvaivat ja erilaiset verenkiertoelimistön ongelmat. Tyypillisiä oireita ovat myös ihon kuivuminen, hiusten lähtö ja limakalvo-ongelmat. Myös paino voi nousta huomattavasti lyhyessä ajassa. Jos epäilet kilpirauhasen vajaatoimintaa, on syytä hakeutua sellaisen lääkärin vastaanotolle, joka on erikoistunut kilpirauhasen toimintahäiriöiden toteamiseen ja hoitoon. Myös ravinnolla voit auttaa kilpirauhastasi voimaan paremmin. Riittävästi jodia, seleeniä ja proteiineja sisältävä ruokavalio voi jo parantaa tilannetta huomattavasti.

Myös stressi ja uupumus voivat häiritä kilpirauhashormonien tuotantoa. Tunne rajasi työnteossa, rentoudu ja nuku riittävästi. Kehon hormonit toimivat yhteistoiminnassa ja siksi myös muiden elimistön hormonien epätasapaino heijastuu kilpirauhasen toimintaa. Raskasmetalleista elohopea ja liika rauta ovat haitaksi kilpirauhaselle. Vaihdata mustuneet ja kuluneet elohopeaa sisältävät hammaspaikat muovisiin tai keraamisiin. Myös fluorin liikasaanti esimerkiksi juomavedestä sekä kodin tekstiileissä, elektroniikassa ja eräissä virvoitusjuomissa piilevä bromi voivat vahingoittaa kilpirauhasta.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on huomattavasti yleisempi sairaus kuin ylitoiminta. Viimeaikoina on jopa virallisesti tiedostettu se seikka, että kilpirauhasen vajaatoiminta jää usein hoitamatta, koska yleislääkäreillä ei ole riittävästi tietoa sairauden toteamiseksi. Tutkimusten mukaan kilpirauhasen piilevästä diagnosoimattomasta vajaatoiminnasta kärsii jopa 10-30 % väestöstä. Lisäksi pelkällä tyroksiinilääkityksellä olevista potilaista merkittävä osa ei hyödy riittävästi lääkityksestään, koska lääkettä ei osata annostella oikein.

KILPIRAUHASELLE TÄRKEÄT JODI JA SELEENI

Jodin puute voi aiheuttaa kilpirauhasen liikakasvun eli struuman, joka oli vielä 1960-luvulla yleinen sairaus Suomessa. Tärkeimmät jodin lähteet ravinnossa ovat maitotuotteet, kananmunat, kala ja pöytäsuola. Suomen maaperässä on niukasti kilpirauhasen tarvitsemaa jodia, jonka vuoksi jodia lisätään pöytäsuolaan. Einesvalmisteissa ja valmisruuissa jodia ei nykyisin saa käyttää. Käytännössä tämä on johtanut siihen, että suomalaisten jodin saanti on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Virallisten suositusten mukaan aikuisen tulisi saada jodia 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Kilpirauhasen vajaatoiminnan lisääntymiseen on saattanut vaikuttaa nykyisen suolattoman dieetin suosiminen. Kelp-merilevä on erinomainen jodin lähde. Solgar®-tuotteiden valikoimassa on saatavana Kelp-merilevävalmistetta kapseleina. Jodi edistää kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa

Seleeniä tarvitaan erityisesti kun kilpirauhasen pitää aktivoida kilpirauhashormoni kehon kudosten käyttöön ja seleenin puutos vaikeuttaa tätä prosessia. Maaperässämme on tutkitusti seleeniköyhää, jonka vuoksi myös seleeniä alettiin lisätä lannoitteisiin 1980-luvulla. Seleenin puute ja sen aiheuttamat terveysongelmat huomattiin ensin eläimillä. Ongelma on kuitenkin se, että emme nykyisin käytä juurikaan kotimaista viljaa leivän valmistukseen, vaan se menee yleensä eläinten rehuksi. Hivenainemittauksissa suomalaisilla onkin todettu edelleen erittäin alhaisia seleenipitoisuuksia. Solgar® -seleenivalmiste on biologisesti aktiivisessa selenometioniinimuodossa ja siinä oleva seleeni edistää kilpirauhasen normaalia toimintaa.

Teksti: FT, biokemisti Timo Lehto