Rauta on välttämätön hivenaine, jota on saatava ravinnon mukana. Rautaa tarvitaan elimistössä moniin eri toimintoihin, kuten veren hemoglobiinin muodostukseen ja lihaksistossa myoglobiinin eli lihaspunan tuotantoon.

Kudoksissa olevalla raudalla on myös elintärkeä rooli energiantuotannossa kaikissa soluissamme. Kehon raudasta 75 % on sitoutuneena hemoglobiiniin, varastorautaa on eniten maksassa, pernassa ja luuytimessä. Raudanpuutos on yleisempää kuin yleensä uskotaan, koska sen puutosta voi esiintyä kudostasolla vaikka hemoglobiiniarvot saattaisivatkin olla hyväksyttävällä tasolla.

Raudanpuutos ja imeytyminen

Sen puutteesta kärsivät tavallisimmin hedelmällisessä iässä olevat naiset, raskaana olevat ja imettävät äidit, seniorit, kasvuiässä olevat lapset, urheilijat ja kasvissyöjät. Rauta esiintyy elimistössä hemoglobiinina, mutta sitä varastoituu myös maksaan, pernaan, haimaan ja luuytimeen. Raudan puutoksen tavallisimpia oireita ovat väsymys, kalpeus, unettomuus, sydänoireet ja anemia. Ensimmäinen oire piilevästä raudan puutteesta voi olla toistuvat flunssat ja heikko immuniteetti. Riittävä raudan saanti edistää muistia ja tarkkaavaisuutta. Rauta vähentää väsymystä ja uupumusta silloin kun kyseessä on raudan puutos.

Koska pelkkä hemoglobiinin määrä ei välttämättä kerro piilevästä raudanpuutteesta, on usein hyvä mitata myös seerumin rauta ja rautaa sitovan proteiinin ferritiinin määrä. Raudanpuutos johtuu yleensä raudan huonosta imeytymisestä, runsaasta raudan menetyksestä (esimerkiksi kuukautisten aikana) tai ravinnon puutteellisesta rautapitoisuudesta. Raudan imeytymiseen vaikuttaa ruuansulatuksen tehokkuus, varastoraudan määrä kehossa, ikä ja yleinen terveydentila. Raudan imeytyminen tehostuu kun raudasta on puutosta ja myös ravinnon C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Raudan imeytymistä estävät siementen ja viljan sisältämä fytiinihappo, kahvi, tee ja runsaasti kalsiumia sisältävät ruoka-aineet, kuten maitotuotteet. Raudan aineenvaihdunta elimistössä liittyy myös muihin pienravintotekijöihin, kuten mangaaniin, kupariin, foolihappoon ja useisiin B-ryhmän vitamiineihin.

Raskauden aikana raudan tarve lisääntyy huomattavasti. Raudan puutos on yleinen ongelma myös kasvissyöjillä, lapsilla ja vanhuksilla. Lihatuotteissa oleva hemirauta imeytyy noin kolme kertaa paremmin kuin epäorgaaninen rauta. Immuunipuolustuksen valkosolut tarvitsevat rautaa bakteereiden ja virusten torjumiseen, tämän vuoksi ensimmäisiä raudanpuutosoireita on vastustuskyvyn heikkeneminen sekä altistuminen flunssalle ja muille tulehduksille. Muita tyypillisiä raudan puutosoireita ovat: väsymys, stressi, sydämentykytys, masennus sekä heikentynyt muisti ja havainnointi.

Raudan hyödyt

Rauta edistää punasolujen ja hemoglobiinin muodostusta sekä hapen kuljetusta kehossa. Rauta edistää normaaleja kognitiivisia toimintoja, kuten muistia ja tarkkaavaisuutta. Se on välttämätön energia-aineenvaihdunnalle, jonka vuoksi se vähentää väsymystä ja uupumusta. Raudalla on myös tärkeä tehtävä solujen jakautumisprosessissa. Rautavalmisteet saattavat joskus aiheuttaa vatsaongelmia ja ummetusta. Solgar Gentle Iron on on vatsaystävällinen rautabisglysinaattivalmiste, joka myös imeytyy tehokkaasti.

Voiko rautaa saada liikaa?

Raudan liikasaanti on mahdollista, mutta harvinaista. Elimistöllä ei ole tehokkaita keinoja liian raudan poistamiseksi. Liiallinen rauta voi johtaa kudosten hapetusvaurioihin ja kolesterolin hapettumiseen, tämä voi edistää sydänverisuonisairauksien syntymistä. Raudan liikasaanti voi myös aiheuttaa ummetusta ja ruuansulatusongelmia. Rautavalmisteet on syytä säilyttää pienten lasten ulottumattomissa. Liiallinen raudansaanti voi johtua esimerkiksi runsaasta punaisen lihan syömisestä. Tehokas hoitokeino liiallisen raudan poistamiseksi elimistöstä on säännöllinen verenluovutus.  Rautaravintolisiä ei tulisi nauttia ilman varsinaista syytä.

Timo Lehto, biokemisti FT

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Solgar-verkkokaupassa!