Vastustuskyky eli immuniteetti auttaa pysymään terveenä. Omaa vastustuskykyä voi tukea eri tavoin. Yksi helppo tapa on huolehtia riittävästä C-vitamiinin saannista.

C-vitamiinilla on vastustuskyvyn vahvistamisen lisäksi muitakin tehtäviä: tämä tärkeä vitamiini edesauttaa esimerkiksi ihon hyvinvointia ja auttaa pitämään mielen virkeänä. Jatka lukemista ja tiedät pian tarkemmin, miksi ja miten C-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia.

Mitä vastustuskyky tarkoittaa ja mikä on C-vitamiinin rooli immuniteetin rakentumisessa?

Ihmisen vastustuskyky on puolustusjärjestelmä erilaisia taudinaiheuttajia vastaan. Immuunijärjestelmä on jatkuvasti kehittyvä luontainen mekanismi, joka oppii puolustautumaan uudenlaisia uhkia vastaan esimerkiksi, kun ihminen altistuu erilaisille taudinaiheuttajille ja mikrobeille.

Osaltaan vastustuskykynsä toimintaa voi tehostaa myös omilla valinnoillaan. Tämä tapahtuu esimerkiksi huolehtimalla terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta, liikkumalla monipuolisesti ja välttämällä ylimääräistä stressiä.

Lisäksi omaa immuunipuolustustaan voi vahvistaa myös huolehtimalla vitamiinien ja hivenaineiden riittävästä saannista. Hyvän vastustuskyvyn rakennuspalikoita ovat esimerkiksi D-vitamiini, C-vitamiini, rauta ja sinkki. Solgar tarjoaa erilaisia ravintolisävalmisteita, joilla voi täydentää omaa ruokavaliotaan ja tukea oman immuunipuolustuksensa ylläpitoa. Voit tutustua Solgarin C-vitamiinivalmisteisiin täältä. Löydät meiltä myös monipuolisesti D-vitamiinivalmisteita, sekä rauta- ja sinkkivalmisteita.

C- vitamiini tukee vastustuskykyä ja tuo energiaa talven keskelle

C-vitamiinilla eli askorbiinihapolla on tärkeä tehtävä vastustuskyvyn rakentamisessa ja ylläpidossa. C-vitamiini tukee valkosolujen toimintaa, jotka ovat avainasemassa vastustuskyvyn ylläpidossa.

C-vitamiinilla on kehossa monta eri tehtävää. Sen lisäksi, että se tukee valkosolujen normaalia toimintaa, se osallistuu myös tuottamaan kollageenia, jota löytyy esimerkiksi luustosta, ihosta, ikenistä ja hampaista. Lisäksi C-vitamiini edistää raudan normaalia imeytymistä, ja tukee hermoston ja aivojen toimintaa.

Etenkin Suomen pimeimmän vuodenajan keskellä C-vitamiinin hyödyistä tärkeä on myös sen väsymystä ja uupumusta vähentävä vaikutus. Riittävä C-vitamiinin saanti ylläpitää normaaleja psykologisia prosesseja, kun taas C-vitamiinin puutoksen oireisiin voi kuulua esimerkiksi väsymys.

Miten paljon C-vitamiinia tarvitaan vastustuskyvyn ylläpitoon?

C-vitamiinin päivittäinen saantisuositus aikuisille on 80 milligrammaa. Suositellun saannin voi varmistaa  esimerkiksi Solgarin Ester-C ® Plus 500 mg C-vitamiinivalmisteilla. Solgar tarjoaa myös  lapsille suunnitellun imeskeltävän, hyvänmakuisen C-vitamiinivalmisteen.

C-vitamiini on vesiliukoinen, mikä tarkoittaa, että se ei kerry elimistöön. Joissain tilanteissa C-vitamiinin tarve voi olla myös tavallista suurempi.

C-vitamiinin tarve voi olla kohonnut fyysisesti tai psyykkisesti kuormittavassa tilanteessa. Esimerkiksi raskas liikunta ja stressi kiihdyttävät aineenvaihduntaa, jolloin vesiliukoinen C-vitamiini myös poistuu kehosta nopeammin. Nämä ovat myös tilanteita, joissa vastustuskyky on koetuksella.

Jos tiedossa on siis urheilusuoritus tai töissä alkamassa iso, stressaava projekti, voi olla syytä huolehtia C-vitamiinin saannista erityisen huolellisesti. Myös vastikään sairastettu hengitystieinfektio tai muu immuunipuolustusta koetellut vaiva voi nostaa C-vitamiinin tarvetta: tällöin C-vitamiini voi toimia kehon palautumiskyvyn tukena. Tavanomaisia C-vitamiinin lähteitä ovat tasapainoisessa ruokavaliossa värikkäät hedelmät, marjat ja kasvikset. Erityisesti sitrushedelmät sisältävät paljon C-vitamiinia. Tämän lisäksi C-vitamiinin saantia voi täydentää esimerkiksi Solgarin korkealaatuisilla C-vitamiinivalmisteilla.

Mikä vaikuttaa vastustuskykyyn C-vitamiinin lisäksi?

Ihmisen vastustuskykyyn vaikuttaa C-vitamiinin lisäksi moni muukin tekijä ja kyseessä onkin suuri kokonaisuus. Merkittävä vaikutus on omilla elintavoilla: esimerkiksi tupakointi, yksipuolinen ruokavalio ja liian vähäinen liikunta voivat heikentää vastustuskykyä. 

Monipuolinen ravinto, joka sisältää myös runsaasti hedelmiä, marjoja ja kasviksia, taas tukee vastustuskykyä. Samoin säännöllinen liikunta, riittävä lepo ja kohtuuden noudattaminen alkoholin käytössä ovat hyvän vastustuskyvyn rakennuspalikoita. Myös suoliston mikrobitasapainolla on tärkeä osansa immuunipuolustuksessa. Sekä kuitupitoisella ruokavaliolla, jossa on reilusti juureksia ja kasviksia, että probioottivalmisteiden avulla voi huolehtia oman suolistonsa mikrobitasapainosta.

Solgar-tuotteita on saatavilla suoraan kotimaisesta verkkokaupasta sekä hyvin varustelluista terveyskaupoista ja terveyden verkkokaupoista.