Ihminen on käyttänyt kasveja ja yrttejä kautta historian terveyden edistämiseen. Kasvilääkinnällä eli fytoterapialla on vahvat perinteet edelleen myös länsimaissa. Maailman terveysjärjestö WHO on listannut yli 20 000 rohdoskasvia, joita on käytössä eri maissa. Rohdoskasveja voidaan käyttää eri muodoissaan mausteena, teenä, kasvirohdosvalmisteina ja ravintolisinä. Länsimaissa kasvilääkinnästä on kehittynyt myös sovellettu tieteenala, farmakognosia, joka pyrkii tutkimaan kasveista saatavien aineiden biokemiallisia ja lääkinnällisiä ominaisuuksia, ja eristämään niistä lääkkeellisiä ainesosia.

Tasapainottavat yrtit

Oikein käytettynä rohdokset ja yrtit toimivat hellävaraisesti elimistön tarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi adaptogeeninen ruusujuuritai venäjänjuuri tukevat elimistöä stressitilassa tasapainottaen. Parhaimmillaan fytoterapia tukee ihmistä kokonaisvaltaisesti ottaen aina huomioon elimistön tasapainon.

Sairaudet kuuluvat kuitenkin lääkärin tehtäväkenttään ja sairastapauksessa on käytöstä hyvä neuvotella fytoterapiaan perehtyneen lääkärin kanssa. On myös syytä noudattaa valmisteen käyttö- ja annosteluohjeita haittavaikutusten välttämiseksi, vaikka kysymyksessä olisikin pelkästään itsehoitoon käytettävä yrtti- tai kasviravintolisä.

Kuinka rohdoksia käytetään?

Rohdoksia kannattaa ottaa kuureittain tai noin viitenä päivänä viikossa. Stimuloivat rohdokset otetaan yleensä aamulla tai päivällä ja rauhoittavat illalla. Hermostuneisuudesta kärsivät voivat ottaa rauhoittumista edistäviä rohdoksia myös päivällä. Lääkityksen yhteydessä rohdosten käytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa.

Solgarin yrttivalmisteiden sisältö

Solgarin yrtti ja rohdosvalmisteita on saatavilla kahtena vahvuutena: Full Potency -valmisteissa pääosassa on kasvien raakajauhe, joka sisältää rohdoksen koko kasviravinteiden kirjon. Sen lisäksi mukaan on otettu pieniä määriä tiivistettyä kokorohdosuutetta. Full Potency -uutteiden valmistuksessa käytetään aina sama määrä raaka-ainetta: suhdeluku voi olla vaikkapa 4:1, jolloin valmistamiseen käytetään 4 g raakaa rohdosta 1 g:aan uutetta. Esimerkiksi Solgar Inkiväärinjuuri-valmisteen pääainesosa on inkiväärin raakajauhe, jota on täydennetty kokorohdosuutteella.

Solgarin standardoiduissa Standardised Full Potency -tuotteissa pääkomponenttina käytetään puolestaan uutetta, jossa on vakioitu määriä aktiivisia ainesosia ja lisänä on yleensä pieniä määriä koko kasvin raakajauhetta synergian tuottamiseksi valmisteeseen. Esimerkiksi Boswellia-valmiste, joka sisältää vakioidun määrän Boswelliapuun pihkasta eristettyä boswelliahappoa ja pienen määrän boswelliapihkan raakajauhetta. Solgar Kurkumiiniuute-valmisteessa on sitä vastoin pelkästään standardoitua kurkumajuuriuutetta, joka sisältää 372 mg kurkuminoideja yhdessä kapselissa.

Solgarin Golden Standard™

Solgar valitsee yrttivalmisteisiinsa vain korkealaatuisia raaka-aineita. Luonnosta saatavien ainesosien laatuun vaikuttavat monet tekijät, kuten sääolosuhteet, korjuuajankohta, ilmansaasteet ja maaperän laatu. Solgarin asiantuntijat ottavat huomioon kaikki raaka-aineen laatuun vaikuttavat tekijät. Pelkät raaka-ainetoimittajien analyysitodistukset eivät riitä, vaan yrttien ja kasviperäisten aineiden laatu tutkitaan perusteellisesti myös Solgarin omassa laboratoriossa. Lue lisää Solgarin laatustandardista. 

Timo Lehto, biokemian tohtori FT