Raudan puutos, raudan saanti, imeytyminen puhututtavat laajalti. Kokosimme mielenkiintoisia faktoja rautaan ja rautalisien käyttöön liittyen.

  • Ferritiini kertoo elimistön varastoraudan määrästä. Ferritiinin alhainen pitoisuus on merkki raudanpuutoksesta, vaikka hemoglobiini olisikin viitealueella. Vaikka siis hemoglobiinitasosi olisivat normaalit, mutta kärsit raudanpuutosoireista, tarkistuta ferritiinitasot!
  • Pienet annokset voivat imeytyä paremmin. Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan pienemmät, esimerkiksi 15-150 mg päiväannokset kahden kuukauden kuurina näyttävät nostavan rauta-arvoja tehokkaammin, kuin päivittäiset suuret annokset.
  • Pidä välipäiviä. Nauttimalla rautaa vain joka toinen päivä, tehostat raudan imeytymistä.
  • C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. Ota siis C-vitamiinilisää tai syö C-vitamiinipitoisia kasviksia ja hedelmiä yhdessä rautalisän kanssa.
Raudan puutos - Solgar-ravintolisät
C-vitamiinipitoiset hedelmät ja kasvikset lisäävät raudan imeytymistä. Photo by Hoach Le Dinh on Unsplash
  • Käytä ruuanlaitossa mustapippuria! Pippurin sisältämä piperiini edistää raudan imeytymistä ruuasta.
  • Kahvin, teen tai maitotuotteiden nauttiminen rautalisän kanssa haittaa raudan imeytymistä. Nauti rauta siis aina eri aterialla näiden kanssa.
  • Huolehdi myös muista ravinteista. Keho tarvitsee raudan tehokkaaseen hyödyntämiseen erityisesti kuparia, mangaania, B1– ja B12-vitamiineja sekä foolihappoa (B9-vitamiini). Tasapainoisen ravinteiden saannin turvaat monivitamiinilla.

Lue, kuinka raudan puutosta voi lähteä korjaamaan.

Solgar® Gentle Iron™ – imeytyy hyvin eikä rasita vatsaa

Gentle Iron 20 mg on tehokkaasti imeytyvä rautavalmiste, joka sopii erityisesti herkkävatsaisille. Tuotteen rauta on vatsaystävällisessä bisglysinaattimuodossa ja sopii henkilöille, jotka normaalisti saavat turvotusta, ummetusta tai muita oireita rautavalmisteiden käytöstä. Tuote sopii raskaana oleville.

Raudanpuutoksen syy kannattaa aina tutkituttaa lääkärillä. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota.

Raudan puutos - Solgar-ravintolisät
Gentle Iron 20 mg rautavalmiste on vatsaystävällinen ja hyvin imeytyvä

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.