Timo Lehto, biokemisti FT

SOLGAR ESTER-C® PLUS – APUA UUPUMUKSEEN JA VÄSYMYKSEEN

Lääketieteen isä Hippocrates kuvasi ensimmäisenä C-vitamiinin puutoksen aiheuttamat oireet: vuotavat ikenet, luuston haurastumisen, lihas- ja nivelkivut, heikotuksen ja ärtyisyyden. 1700-luvulla jokaisessa brittiläisessä laivassa tuli olla varasto sitrushedelmämehua miehistöä varten. Vasta vuonna 1933 tiedemiehet onnistuivat eristämään C-vitamiinin. Sen viralliseksi nimeksi annettiin askorbiinihappo.

Tästä lähtien C-vitamiini on ollut innokkaan tutkimuksen aiheena sen lukuisten terveysvaikutusten vuoksi. C-vitamiinipitoisen ruoan riittämätön saanti on yhdistetty monien sairauksien riskitekijäksi. Vain muutamalta eläimeltä, kuten ihmisiltä ja apinoilta, puuttuu kyky valmistaa itse C-vitamiinia elimistössä. Euroopassa C-vitamiinin saantisuositus aikuisille on 80 milligrammaa, mutta kukaan ei ole vielä pystynyt selvittämään miksi C-vitamiinia itse valmistavat eläimet tuottavat sitä useita grammoja päivässä ja stressitilanteissa vieläkin enemmän. Eräät tutkijat ovat jopa esittäneet, että kaikki ihmiset kärsivät geneettisestä sairaudesta, joka johtuu kyvyttömyydestä valmistaa C-vitamiinia. Heidän mukaansa tämän sairauden äärimmäinen muoto on keripukki.

UUSI TULEMINEN

Kaksinkertainen Nobel-palkittu biokemisti Linus Pauling toi ensimmäisenä tiedemiehenä yleisempään tietoon tutkimustuloksia, joiden mukaan C-vitamiini hillitsee flunssan oireita. Nämä väitteet johtivat moniin laajoihin kliinisiin tutkimuksiin, jotka osoittivat C-vitamiinin todella vähentävän flunssan oireita. Vuonna 1975 erittäin arvovaltaisessa ja laajalevikkisessä Yhdysvaltojen lääkäriliiton (JAMA) lehdessä julkaistiin C-vitamiinin hyötyvaikutukset täysin tyrmäävä kokoomatutkimus, joka aiheutti C-vitamiinin hyötyvaikutuksiin liittyvän perustutkimuksen loppumisen lähes täysin. Vasta 1990-luvulla JAMA:n tutkimusta alettiin kritisoida, kun eräät tutkijat huomasivat siinä merkittäviä laskuvirheitä ja tutkimustulosten vääristelyä. C-vitamiinitutkimus on alkanut elpyä uudelleen vasta 2000-luvulla. Vuonna 2011 tehdyn Linus Pauling instituutin arvion mukaan C-vitamiinin saantisuositus tulisi kaksinkertaistaa nykyisestä suosituksesta, jotta C-vitamiinin saannilla olisi edullinen vaikutus kansanterveyteen. Instituutin tutkijoiden mukaan nykyiset suositukset perustuvat lyhytkestoisiin tutkimuksiin, vaikka vitamiineja tarvitaan koko elämän ajan elimistön tarpeisiin. Terveyshyöty vitamiineista ja hivenaineista näkyy yleensä vasta vuosien tai jopa vuosikymmenien säännöllisen käytön jälkeen.

C-VITAMIININ TEHTÄVÄT ELIMISTÖSSÄ

  • C-vitamiinia tarvitaan tukikudoksen apuaineena, kuten kollageenin, rustojen, jänteiden, luuston ja ihon rakennuksessa.
  • Se on välttämätön hermoston toiminnalle, sillä tiettyjä hermovälittäjäaineita ei synny ilman C-vitamiinia.
  • Myös raudan tehokas imeytyminen vaatii C-vitamiinin läsnäolon.
  • C-vitamiini on välttämätön karnitiinin muodostukselle elimistössä. Karnitiini on aminohappo, joka kuljettaa rasvahappoja mitokondrioihin, solujen voimalaitoksiin.
  • C-vitamiini on myös tehokas hapettumista estävä vitamiini, joka suojelee solukalvoja, proteiineja ja perintöainesta (DNA) vapailta happiradikaaleilta.
  • C-vitamiini on erityisesti kuntoilijoiden suosiossa, koska se ylläpitää tervettä vastustuskykyä kuntoilun aikana ja sen jälkeen. Jos tunnet itsesi väsyneeksi ja uupuneeksi, voit tarvita C-vitamiinilisiä. Immuniteettia vahvistavana vitamiinina sitä on hyvä käyttää tavallista runsaammin esimerkiksi flunssan tai jonkin akuutin vaivan aikana.

VATSAYSTÄVÄLLINEN ESTER-C®

Ester-C® on puskuroitu, happoneutraali ja hyvin imeytyvä C-vitamiinivalmiste. Se valmistetaan ainutlaatuisella, vesipohjaisella menetelmällä. Verrattuna tavalliseen C-vitamiiniin (askorbiinihappo), Ester-C® on happoneutraalina hellävaraisempi vatsalle, se imeytyy tehokkaammin ja pysyy immuunipuolustuksen käytettävissä pidemmän aikaa ja suurempina annoksina. Ester-C® pysyy kehosi käytettävissä jopa 24 tuntia antaen näin pidempiaikaisen tuen kehollesi.

Valmisteessa on mukana C-vitamiinin aineenvaihduntatuotteita, kuten treonaattia, jota esiintyy luonnostaan C-vitamiinin kanssa. Näin Ester-C® -valmisteista saadaan rasvaliukoisempia ja niiden toiminta solutasolla tehostuu. Tuotteeseen on myös lisätty luontaisesti runsaasti C-vitamiinia sisältävää acerolajauhetta, sitrusbioflavonoideja, rutiinia ja ruusunmarjajauhetta, jotka toimivat synergistisesti C-vitamiinin kanssa.

Ester-C® -ravintolisiä voi ostaa mm. Hyvinvoinnin tavaratalon, Ruohonjuuren, AITO-kaupan, Life-ketjun, Sokoksen tai Yliopiston Apteekin verkkokaupoista.

C-vitamiinin hyväksytyt terveysväittämät:

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina.

C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ihoa, ikeniä, verisuonia, hampaita, rustoja ja luustoa varten.

C-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

C-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja.

C-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

C-vitamiini lisää raudan imeytymistä.

C-vitamiini edistää E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon.