Kalsiumia ja vitamiineja luustolle

Naisen kannattaa huolehtia koko ikänsä luiden lujuudesta. Luuston vahvuuden kannalta erittäin tärkeä ravintoaine on kalsium, ja naisille kalsiumin saantisuositus on 800 mikrogrammaa päivässä. Luuston vahvistamiseksi ja lujuuden ylläpitämiseksi suositellaan myös reipasta säännöllistä liikuntaa.

Erityisen merkittäväksi riittävä kalsiumin saanti muodostuu naisille vaihdevuosien aikaan. Estrogeeni tukee naisen luuston hyvinvointia ja kun sen määrä kehossa vähenee vaihdevuosien aikana, voivat luut alkaa haurastua. Elinikäisellä riittävällä kalsiumin saannilla voi edistää luiden pysymistä vahvoina myös vaihdevuosien aikana.

Kalsiumia saa ruokavaliossa maitotuotteista, sekä esimerkiksi soija- ja kauramaidoista, joihin sitä on lisätty. Jos näitä käyttää vain vähän, voi kalsiumin saantia täydentää ravintolisän avulla. Esimerkiksi naisen tarpeisiin suunniteltu Solgar Female Multiple sisältää 400 mikrogrammaa kalsiumia tablettia kohden. Tehopakkaus luiden hyvinvointiin taas on Ultimate Bone Support, joka sisältää kalsiumin lisäksi muita luustolle tärkeitä ravintoaineita, kuten magnesiumia, booria sekä D3- ja K2-vitamiineja.

Kalsiumin imeytymistä voi tehostaa vitamiineilla. Esimerkiksi D-vitamiini toimii kalsiumin apuna ja auttaa sitä imeytymään tehokkaasti. Lisäksi myös K2-vitamiini tukee kalsiumin imeytymistä.

Rautaa kuukautisten aikana

Kuukautisten aikana nainen menettää paljon rautaa. Etenkin jos vuoto on runsasta, kannattaa omaa raudansaantia tarkkailla. Myös kasvissyöjän on syytä pitää huolta raudansaannistaan, sillä vaikka kasviksissakin on rautaa, se ei imeydy yhtä tehokkaasti kuin eläinproteiinin rauta, eli hemirauta.

Rautaa saa ruokavaliossa esimerkiksi punaisesta lihasta ja lihatuotteista, täysjyväviljasta, linsseistä, pavuista ja vihreistä lehtivihanneksista. Rautaa tarvitaan erityisesti muodostamaan hemoglobiinia, joka puolestaan huolehtii hapen siirtämisestä keuhkoista verenkierron mukana muualle kehoon, esimerkiksi lihaksiin ja aivoihin. Jos hemoglobiini on alhainen, voi olo olla väsynyt ja vetämätön.

Raudan imeytymistä voi myös itse tehostaa nauttimalla samalla jotain, missä on C-vitamiinia. Jos raudan saantiaan täydentää ravintolisällä, hyvä valinta on valmiste, jossa on lisänä myös C-vitamiinia.

Omaa raudansaantia voi tukea esimerkiksi Solgar Earth Source Food Fermented Koji Iron -tuotteella, joka sisältää koji-fermentoitua rautaa. Tässä muodossa rauta imeytyy helposti, hitaasti ja tasaisesti pitkin päivää.

B-vitamiineista on moneksi – muista ainakin foolihappo ja biotiini

B-vitamiineja on monenlaisia ja kaikki niistä hyödyllisiä. Esimerkiksi B12-vitamiini on kaikille välttämätön ja sen puute voi aiheuttaa anemiaa. Etenkin kasvissyöjän tulee muistaa huolehtia B12-vitamiinin saannistaan, sillä sitä esiintyy luontaisesti vain eläinkunnan tuotteissa. Muista yhdestätoista B-vitamiinista kullakin on oma roolinsa aineenvaihdunnan toiminnassa.

Erityisesti naiselle tärkeä ravintoaine on B9-vitamiini eli foolihappo, jonka bioaktiivinen muoto on folaatti. Tämä tarkoittaa sitä, että siinä missä usein ravintolisissä käytetty foolihappo on B9-vitamiinin synteettinen muoto, bioaktiviinen folaatti taas ravinnosta saatava, suoraan elimistön käytettävissä oleva B9-vitamiini. Folaatti tai foolihappo tukee hermoston ja punasolujen muodostumista ja ylläpitoa, ja on myös välttämätön solunjakautumisessa.

Foolihappo onkin erityisen tärkeä raskautta toivovalle ja raskaana olevalle naiselle. Folaatti paitsi tukee naisen hedelmällisyyttä, myös suojaa sikiötä hermostoputken sulkeutumishäiriöltä. Foolihapon saantisuositus on 300 mikrogrammaa vuorokaudessa, raskaana olevilla ja imettävillä 400-500 mikrogrammaa.

Folaattia löytyy värikkäistä kasviksista ja hedelmistä. Lisäksi omaa foolihapon saantia voi täydentää esimekiksi Solgar Female Multiple -ravintolisällä, josta sitä löytyy 400 mikrogrammaa tablettia kohden, tai folaattivalmisteellaamme Folaatti 400 μg.

Toinen B-vitamiini, jonka saannista moni nainen mielellään pitää hyvää huolta on B7 eli biotiini. Biotiini tukee hermoston normaalia toimintaa ja kehon energia-aineenvaihduntaa, mutta on parhaiten tunnettu siitä, että se auttaa ylläpitämään hiuksia, kynsiä ja ihoa. Solgar Skin, Nails and Hair on hyvä vaihtoehto ravintolisäksi naiselle, joka haluaa pitää hiusten, ihon ja kynsien hyvinvoinnista huolta.

Naisen ravintoaineiden tarve vaihtelee elämäntilanteen ja iän mukana

Naisen hormonitoiminta vaikuttaa ravintoaineiden tarpeeseen, ja hormonitoiminnan vaihdellessa iän mukaan, myös ravintoaineiden tarve on eri ikäkausina erilainen. Kuukautiset voivat lisätä raudan tarvetta kuukausittain, raskaus ja vaihdevuodet taas tuovat omat uudenlaiset tarpeensa.

Oli ikä tai elämänvaihe mikä tahansa, on tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta ja riittävästä liikunnasta. Omaa ravintoaineiden saantia voi lisäksi täydentää esimerkiksi Solgar Female Multiplella, tai yli viisikymppinen nainen puolestaan Formula VM Prime for Women -monivitamiinilla.

Katso myös muut naisen hyvinvoinnin tueksi suunnitellut tuotteemme.

Solgar-tuotteita on saatavilla suoraan kotimaisesta verkkokaupastamme sekä hyvin varustelluista terveyskaupoista ja terveyden verkkokaupoista.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.