Aminohapot – mitä ne ovat? Aminohapoista puhuttaessa puhutaan oikeastaan proteiineista, sillä ne ovat elimistön proteiinien rakennuspalikoita. Ihmiselle tärkeitä aminohappoja on 21 kappaletta, joista elimistömme pystyy itse tuottamaan 12 aminohappoa.  Loput yhdeksän aminohappoa – histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini – tulee saada ravinnosta, ja niitä kutsutaan välttämättömiksi aminohapoiksi. Lisäksi osa aminohapoista luokitellaan ehdollisesti välttämättömiksi, mikä tarkoittaa, että niiden saanti ei ole välttämätöntä, paitsi tiettyjen sairaustilojen ja stressin aikana. Tällaisia aminohappoja ovat arginiini, kysteiini, glutamiini, tyrosiini, glysiini, ornitiini, proliini ja seriini.

Proteiinien rakenneosina esiintyy yleensä 20 erilaista aminohappoa, mutta ne toimivat myös itsenäisesti tai sitoutuneena useampaan aminohappoon kuten glutationi, joka koostuu L-glutamiinihapon, L-kysteiinin ja glysiinin muodostamasta tripeptidistä. Myös yksittäisillä aminohapoilla on monia tehtäviä esimerkiksi hermovälittäjäaineiden säätelijöinä. L-tryptofaanista tehdään serotoniinia, L-Arginiini on taasen typpioksidin esiaste.

Mitä aminohapot tekevät?

Proteiinit muodostavat ihmisen elimistön kuivamassasta noin 50 %. Kaikki aminohapot kerätään nk. aminohappopooliin, josta elimistö ottaa tarvittavat erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten:

  • entsyymien muodostamiseen (aineenvaihdunta)
  • erilaisten rakenteiden muodostamiseen (esim. ihon kollageeni)
  • immuniteetin vasta-aineiden muodostamiseen
  • aivojen välittäjäaineiden muodostamiseen
  • hormonitoiminnan säätelyyn
  • tulehdusten säätelyyn
  • elimistön happamuuden (pH) säätelyyn
  • vierasaineiden ja toksiinien poistamiseen elimistöstä
  • kivennäisaineiden kuljetukseen elimistössä.

Mitkä ovat aminohappojen lähteet?

Ravinnon proteiinit jaetaan ensisijaisiin ja toissijaisiin lähteisiin. Ensisijaiset proteiinit eli liha, kala, kananmunat ja maitotuotteet sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot runsaslukuisena. Toissijaiset lähteet eli kasvikset, riisi, pavut ja pähkinät sisältävät joitakin välttämättömiä aminohappoja, mutta eivät aina riittävästi kaikkia. Siksi kasvissyöjien ja vegaaneiden tulee osata koostaa ruokavalionsa niin, että se sisältää mahdollisimman monipuolisesti eri kasviproteiinien lähteitä, jotta kaikkien välttämättömien aminohappojen saanti olisi taattu.

Solgar Aminohapot

Aminohapot ravintolisänä

Moni suosii proteiinijauheita ruokavalionsa täydentäjänä ja treenaamisen tukena. Hyvä kasviperäinen aminohappojen lähde on esim. laadukas täysjyväriisiproteiini, joka sisältää kaikki tarvittavat aminohapot. Se on myös vatsaystävällinen vaihtoehto herkkävatsaisille. Heraproteiini puolestaan on eläinperäinen, täysiarvoinen proteiini, eli siitä löytyy täydellinen aminohappokirjo. Useimmiten on suositeltavaa käyttää täysipainoista aminohappojauhetta tasapainon säilyttämiseksi, mutta myös yksittäisiä aminohappoja voidaan käyttää..

Kuinka aminohappoja käytetään?

Yksittäisten aminohappojen käytöstä ja tarpeesta kannattaa kysyä asiantuntevalta ravintoterapeutilta tai -neuvojalta. Aminohapot kannattaa nauttia aina ruokailujen välillä, jotta ne imeytyvät parhaiten – mieluiten kaksi tuntia ennen tai jälkeen aterioinnin. Käytä yksittäisiä aminohappoja kuuriluontoisesti ja pidä välillä taukoa.

Mitä tarkoittaa se, että aminohapot ovat L-muodossa?

Aminohappojen nimien edessä näkyy lähes poikkeuksetta L-kirjain, kuten esimerkiksi L-Arginiini. Kaikki aminohapot lukuunottamatta glysiiniä ovat stereoisomeereja, eli ne esiintyvät molekyylirakenteeltaan peilikuvina toisilleen. L viittaa vasenkätisyyteen ja D viittaa oikeakätisyyteen. Joitain poikkeuksia lukuunottamatta elävissä organismeissa vain L-isomeerit ovat aktiivisia aineenvaihduntaprosesseissa. Solgarin aminohapot ovat aktiivisia, L-muotoisia aminohappoja.

Tutustu Solgarin aminohappovalikoimaan.

Voit hankkia Solgarin aminohappoja mm. Ruohonjuuren ja Hyvinvoinnin verkkokaupoista.