E-vitamiinin eri muodot ja lähteet

E-vitamiini esiintyy kahdeksassa erilaisessa kemiallisessa muodossa, jotka jakautuvat tokoferoleihin ja tokotrienoleihin. E-vitamiinin muodoista d-alfatokoferoli on biologisesti aktiivisin. Tässä muodossa E-vitamiini imeytyy kehossa parhaiten. E-vitamiinin synteettinen muoto taas on dl-alfatokoferoli.

Solgar E-vitamiinivalmisteissa on E-vitamiini sisältää aina luonnollista d-alfatokoferolia yhdessä muiden luonnollisten tokoferolien kanssa. Voit tutustua kaikkiin E-vitamiinivalmisteisiimme täällä.

E-vitamiinin lähteitä ovat pääasiassa kasvikunnan tuotteet, sillä E-vitamiinin tuotanto vaatii yleensä fotosynteesiä. E-vitamiinia löytyy esimerkiksi kasviöljyistä, pähkinöistä, viljoista ja hedelmistä. Kasviöljyistä parhaita E-vitamiinin lähteitä ovat kylmäpuristetut auringonkukka-, avokado-, venhänalkio- ja rypsiöljyt. Eläinkunnan tuotteista E-vitamiinia sisältävät esimerkiksi voi, kananmuna ja juustot.

Suojaako E-vitamiini ihosoluja ikääntymiseltä?

E-vitamiinia markkinoidaan joskus ihon elinvoimaa ylläpitävänä aineena, ja sitä löytyy erilaisista ihon ikääntymisen hidastamiseen markkinoiduista ihonhoitotuotteista. Tässä onkin perää, sillä E-vitamiinin tehtävä kehossa on auttaa suojaamaan soluja.

E-vitamiini on kehon tärkein rasvaliukoinen antioksidantti lipidifaasissa. Tämä tarkoittaa sitä, että se estää solujen hapettumista. Solujen aineenvaihdunnan yhteydessä syntyy vapaita happiradikaaleja, joilla on oma merkityksensä ja tarkoituksensa, mutta jotka myös voivat vaurioittaa solujen rakenteita. Antioksidantit, kuten E-vitamiini pysäyttävät ja estävät näitä soluja vaurioittavia prosesseja. Tällä tavoin myös E-vitamiini suojaa soluja vaurioilta ja ikääntymiseltä.

E-vitamiini suojaa solukalvon rakennetta. Sen lisäksi, että se suojaa soluja hapettumiselta, se auttaa myös ihosoluja suojautumaan ulkoisilta tekijöiltä, kuten auringon vahingolliselta vaikutukselta. Kosmetiikkatuotteissa E-vitamiinia markkinoidaan esimerkiksi ihon kimmoisuuden säilyttämiseen. Voisi siis ajatella, että ravinnosta sekä ravintolisästä nautittu E-vitamiini vaikuttaa ihon hyvinvointiin vielä kokonaisvaltaisemmin. 

Eli kyllä: E-vitamiinista on siis hyötyä ihosolujen elinvoimalle. Muita iholle, hiuksille ja kynsille tärkeitä apulaisia ovat esimerkiksi biotiini ja kollageeni. Näitä kaikkia löydät esimerkiksi Vahvat hiukset ja kynnet -tuotepaketistamme!

Tutustu Solgar E-vitamiineihin

E-vitamiinin saantisuositukset ja turvalliset ylärajat

Tavallinen E-vitamiinin tarve aikuiselle on 8-12 mg vuorokaudessa. Turvallisen saannin yläraja on 300 mg vuorokaudessa. E-vitamiini imeytyy hitaasti ja jopa 75 % nautitusta E-vitamiinista poistuu kehosta jo saman vuorokauden aikana.

Lääkitykset, sairaudet ja jatkuva raskas fyysinen rasitus voivat lisätä E-vitamiinin tarvetta. Myös hyvin vähärasvainen ruokavalio voi joskus heikentää rasvaliukoisten vitamiinien, kuten E-vitamiinin imeytymistä. Puutoksen oireina voi olla refleksien ja tasapainon heikkeneminen, lihasheikkous ja näköhäiriöt.

Tavallisesti riittävään E-vitamiinin saantiin riittää monipuolinen ruokavalio, joka sisältää hyvien rasvojen lähteitä, kuten pähkinöitä, avokadoa ja kananmunaa. E-vitamiinia on saatavilla myös ravintolisänä. Solgar E-vitamiini löytyy kahdessa eri vahvuudessa: E-vitamiini 134 mg ja E-vitamiini 268 mg. Lisäksi valikoimassamme on Solgar E-vitamiini ja seleeni, jossa hiivaton seleeni tehostaa E-vitamiinin imeytymistä. Seleenin lisäksi myös muut antioksidantit, kuten C-vitamiini, auttavat E-vitamiinia imeytymään.

Osta Solgar E-vitamiinivalmiste

Solgar® – Yli 160 tuotteen valikoima, josta löydät hyvinvointisi tueksi niin mineraalit, vitamiinit, aminohapot kuin terapeuttiset yrttivalmisteet. Huippulaadukkaat, innovatiiviset ja tieteeseen perustuvat ravintolisät.

Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Solgar-verkkokaupassa.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.