Mitä on homokysteiini?

Homokysteiini on rikkiä sisältävä aminohappo, jota syntyy kehossa aineenvaihduntaprosessien aikana ja jota löytyy kehomme jokaisesta solusta. Homokysteiinitasojen on hyvä pysyä tasapainossa, sillä se on äärimmäisen tärkeä tekijä sydämen terveydelle. Veren korkea homokysteiinipitoisuus voi viitata mm. B6-vitamiinin, B-12-vitamiinin tai foolihapon puutteeseen, sillä nämä vitamiinit osallistuvat homokysteiinin käsittelemiseen pitäen sen tasot normaalina.

Miksi homokysteiinin määrä on sydän- ja verisuoniterveydelle tärkeää?

Elimistön korkea homokysteiinipitoisuus johtuu usein liian vähäisestä foolihapon, B12-vitamiinin ja B6-vitamiinin saannista ravinnosta. Kohonneen homokysteiinipitoisuuden on epäilty kuitenkin myös liittyvän lisääntyneeseen verisuonisairauksien riskiin.

Liiallinen homokysteiini saattaa vahingoittaa verisuonten endoteeliä, mikä voi johtaa verisuonten tulehdukseen ja kovettumiseen, eli ateroskleroosiin. Liiallinen homokysteiini saattaa myös lisätä verihiutaleiden aggregaatiota, mikä taas voi johtaa veritulppien muodostumiseen. Veritulpat voivat pahimmillaan tukkia verisuonia ja aiheuttaa sydäninfarktin, aivohalvauksen tai muita verenkiertohäiriöitä.

Homokysteiinin mittaaminen saattaa siis olla eduksi erityisesti niille ihmisille, joilla on perinnöllistä alttiutta valtimotaudeille ja verisuonitukoksille.

Milloin homokysteiini kannattaa mitata?

Veren homokysteiinipitoisuudet voidaan mitata silloin, kun epäillään tavallista korkeampia arvoja. Korkea homokysteiinipitoisuus voi aiheuttaa mm. seuraavia oireita:

  • Anemia
  • Lihasheikkous
  • Muistihäiriöt
  • Tuntohäiriöt (käsien ja jalkojen pistely)
  • Suun limakalvojen muutokset
  • Ihomuutokset
  • Immuunipuolustuksen heikkeneminen
  • Kasvun hidastuminen

Kyseiset oireet voivat viitata myös muihin sairauksiin tai puutostiloihin, joten konsultoithan tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaisia.

Mikä nostaa homokysteiinitasoja?

Homokysteiinipitoisuus voi olla koholla esimerkiksi ravitsemuksellisista tai geneettisistä syistä. Esim. vegaaniruokavalio voi nostaa homokysteiinipitoisuutta B12-vitamiinin liian vähäisen saannin vuoksi. Syy, miksi homokysteiinipitoisuus nousee foolihapon, B12- tai B6-vitamiinin puutostiloissa on se, että homokysteiiniä metaboloivat entsyymit tarvitsevat näitä vitamiineja. 

Korkea homokysteiinitaso voi myös olla perinnöllinen ja usein se saattaa kohota iän myötä. Myös tupakointi ja alkoholi nostavat yleensä homokysteiiniarvoa jonkin verran. Kohonneet arvot voivat liittyä myös muihin tilanteisiin, kuten tiettyihin lääkityksiin (mm. epilepsia- ja reumalääkkeet) tai sairauksiin, kuten munuaisten ja kilpirauhasen vajaatoimintaan. 

Normaaleja homokysteiinitasoja on mahdollista tukea laadukkailla ravintolisillä. Solgar tarjoaakin tähän spesifisti suunnitellun laadukkaan tuotteen: Solgar® Gold Specifics™ Homocysteine Modulators.

Tutustu Gold Specifics™ Homocysteine Modulators -tuotteeseen

Miksi valita Solgar® Gold Specifics™ Homocysteine Modulators?

Solgar® Gold Specifics™ Homocysteine Modulators on korkealaatuinen ravintolisä, joka on suunniteltu tasapainottamaan elimistön homokysteiinitasoja. Se sisältää mm. B6- ja B12-vitamiinia, sekä foolihappoa, jotka edistävät normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa tukemalla sen muuntumista metioniiniksi ja kystationiiniksi.

Tämän lisäksi, tuotteen sisältämät B6- ja B12-vitamiinit edistävät myös montaa muuta toimintoa kehossa. Ne mm.

  • edistävät normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • edistävät hermoston normaalia toimintaa
  • tukevat normaaleja psykologisia toimintoja 
  • edistävät punasolujen muodostumista ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • osallistuvat solujen jakautumisprosessiin

Solgar® Gold Specifics™ Homocysteine Modulators -tuotteesta tekee erityisen uniikin kuitenkin sen sisältämä trimetyyliglysiini, sillä monella muulla valmistajalla sitä ei ole käytössä. 

Osta Gold Specifics™ Homocysteine Modulators verkkokaupastamme

Mitä on trimetyyliglysiini?

Trimetyyliglysiini eli TMG on yhdiste, joka koostuu glysiini-aminohaposta, johon on kiinnitetty kolme metyyliryhmää. Elimistömme tuottaa trimetyyliglysiiniä koliinin aineenvaihduntatuotteena ja sitä on luonnostaan esimerkiksi punajuuressa. Trimetyyliglysiiniä kutsutaan myös betaiiniksi.

Ravintolisänä trimetyyliglysiiniä on perinteisesti käytetty urheilusuorituksen parantamiseen sekä sydämen ja maksan hyvinvointiin. TMG on kehossamme mukana kemiallisessa prosessissa, jota kutsutaan metylaatioksi ja joka on välttämätön DNA:n tuotannolle.

TMG:n on todettu tukevan homokysteiinin muuntumista metioniiniksi. Tämä on varsin hyödyllistä, sillä korkeat homokysteiinipitoisuudet voivat altistaa verisuonien vaurioitumiselle ja lisätä riskiä sairastua sydäntauteihin.

Pähkinänkuoressa

Homokysteiinitasot voi olla hyvä mittauttaa, mikäli kärsii ylempänä mainituista oireista. Muistathan kuitenkin, että vastaavanlaiset oireet voivat johtua myös monesta muusta syystä. Jos homokysteiinitasot ovat mittauksissa tavallista korkeammat, ei ole kuitenkaan syytä huoleen. Terveellisillä elintavoilla ja oikeilla täsmätuotteilla pääsee jo hyvinkin pitkälle.


Solgar® – Yli 160 tuotteen valikoima, josta löydät hyvinvointisi tueksi niin mineraalit, vitamiinit, aminohapot kuin terapeuttiset yrttivalmisteet. Huippulaadukkaat, innovatiiviset ja tieteeseen perustuvat ravintolisät.

Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Solgar-verkkokaupassa.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.