Erityisesti talvisaikaan ihon, kynsien ja hiusten hyvinvoinnista huolehtiminen on haastavaa johtuen kylmyydestä ja ilman kuivuudesta. Ihon, kynsien ja hiusten terveys ja hyvinvointi riippuu koko kehon tasapainoisesta aineenvaihdunnasta. Riittävä veden ja nesteiden nauttiminen on tärkeää aineenvaihdunnan ylläpitämiseksi ja kuona-aineiden poistamiseksi. Vesi kiinteyttää ja ylläpitää ihon kosteutta. Ihon terveyteen vaikuttavat muun muassa elämäntavat, ruokavalio ja ruoansulatuskanavan terveys. Monipuolisesta ruokavaliosta, joka sisältää runsaasti korkealaatuisia proteiineja, hyviä rasvoja, runsaasti hedelmiä, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja kohtuudella täysjyväviljaa, saamme hiusten, kynsien ja ihon rakennukseen tarvittavia aminohappoja, vitamiineja ja hivenaineita. Monissa tilanteissa pelkkä ravinto ei kuitenkaan riitä.

TUKIKUDOKSEN MERKITYS
Iho, kynnet ja hiukset ovat tukikudosta, joka koostuu pääosin keratiinista ja kollageenista. Ne muodostavat vahvoja kuitumaisista proteiinirakenteita. Useat pienravintotekijät ovat välttämättömiä tukikudoksen hyvinvoinnille, siksi ihon, kynsien ja hiusten terveys ja kaunis ulkonäkö ovat riippuvaisia näiden aineiden riittävästä saannista ja niiden imeytymisestä ruoansulatuskanavasta. Kollageenin ja keratiinin rakentamiseen tarvitaan muun muassa rikkipitoisia aminohappoja, antioksidantteja (erityisesti C-vitamiinia), sinkkiä ja kuparia. Myös rasvahapot, B-ryhmän vitamiinit ja E-vitamiini voivat vaikuttaa auttavat vahvistamaan keratiinin ja kollageenin rakentumiseen.

KUPARI JA SINKKI
Ihon ja hiusten ruskea pigmenttiaine on melaniinia, jonka muodostaminen vaatii kuparia. Kuparin puutos voi aiheuttaa hiusten ennenaikaisen harmaantumisen ja muutoksia ihon värissä. Sinkki on erityisen tärkeä ihon terveydelle ja tukikudoksen proteiinien muodostukselle. Ihon haavojen, nirhaumien ja palovammojen korjautuminen vaatii runsaasti sinkkiä. Sinkki toimii monien entsyymien apuaineena, jotka poistavat tuhoutunutta ja muuntunutta ihokudosta. Sinkki korjaa myös perimäaineksen DNA-vaurioita ja edistää normaalia rasvahappoaineenvaihduntaa iholla. Vanhemmalla väestöllä ihovaurioiden paraneminen voi hidastua, mikä johtuu usein kehon sinkin vajeesta, sillä iän myötä sinkin imeytyminen ruoasta heikkenee.

AMINOHAPOT TUKIKUDOKSESSA
Proliini ja lysiini-aminohappot ovat runsaasti edustettuina kollageenin ja tukikudoksen rakenteissa. Kollageeni sisältää hydroksiproliinia ja hydroksilysiiniä, jotka kiinteyttävät ihon rakennetta. Kollageenin sisältämistä aminohapoista jopa 15 % on proliinia.

C-VITAMIINI ANTIOKSIDANTTINA
C-vitamiinia tarvitaan kollageenin rakennuksessa iholla ja nivelissä, se on antioksidantti, joka estää kollageenia tuhoavien vapaiden radikaalien muodostumista. Vapaat happiradikaalit vaurioittavat ihon soluja, aiheuttavat sen kuivumista ja ryppyjen muodostumista. C-vitamiinilla on myös suojavaikutus liiallista auringonvaloa vastaan. C-vitamiini pystyy aktivoimaan uudelleen kertaalleen käytetyn E-vitamiinin.

MSM
Metyylisulfonyylimetaani (MSM) on orgaanisen aine, jota esiintyy luontaisesti erilaisissa hedelmissä, kasviksissa, jyvissä ja myös lihassa. MSM:ssä oleva rikki pystyy muuttumaan pienissä määrin rikkipitoisiksi aminohapoiksi, kysteiiniksi ja metioniiniksi, jotka ovat kollageenin ja keratiinin rakenneosasia.

Solgar® Skin, Nails & Hair on saanut useita palkintoja, se on muun muassa valittu vuoden kauneustuotteeksi ravitsemusalan Better Nutrition lehdessä.

Teksti: FT, biokemisti Timo Lehto