Nutritional Magnesium-järjestö jakaa tietoa magnesiumin terveyshyödyistä. Järjestön johdossa on useita tunnettuja lääkäreitä ja tutkijoita joiden mukaan magnesiumin liian vähäinen saanti on maailmanlaajuinen ongelma. Länsimaissa ei saada läheskään riittävästi magnesiumia, joka saattaa johtaa erilaisiin terveydellisiin ongelmiin.

Tutkimusten mukaan yli 40 prosenttia ihmisistä ei saa suositeltua päivittäistä määrää magnesiumia. EU:ssa magnesiumin saantisuositus on sekä naisille että miehille 375 milligrammaa päivässä. Olisiko myös Suomessa syytä korostaa riittävää magnesiumin saantia ravinnosta ja ravintolisistä?

Magnesiumin saanti ruuasta
Magnesiumia on mahdollista saada monipuolisesta ravinnosta, mutta se edellyttää, että ateria osataan koostaa oikein. Magnesiumia on runsaasti täysjyväviljassa, siemenissä, pähkinöissä ja vihreissä lehtikasveissa mutta moderni tehokas viljelytapa vähentää osaltaan magnesiumin määrää kasveissa. Liha ja hedelmät eivät sisällä juurikaan magnesiumia.

Magnesiumin saanti ruuasta edellyttää myös sen, että ruuansulatus toimii normaalisti ja että mahassa on riittävästi suolahappoa. Ruuansulatusongelmat ovat niin yleinen ongelma väestötasolla, että se ei voi olla vaikuttamatta kaikkien pienravintoainetekijöiden, myös magnesiumin, imeytymiseen.

Magnesiumin toiminta elimistössä
Magnesium aktivoi yli 300 erilaista entsyymiä kehossa. Solujen ulkopuolinen magnesium yhdessä kalsiumin kanssa on tärkeä sähköisten impulssin siirtymiselle lihashermoissa. Magnesiumia tarvitaan muun muassa solujen energiantuottoon. Se osallistuu aivoissa monien välittäjäaineiden muodostamiseen jotka pitävät mielialan ja vireystilan normaalina.

Magnesiumin puutoksen aiheuttaa liian vähäisen saannin ohella useimmiten jokin elimistön häiriötila, kuten imeytymishäiriöt, suolistosairaus, munuaissairaus, kilpirauhasen liikatoiminta, diabetes, jotkin lääkkeet (esim. nesteenpoistolääkkeet) tai runsas alkoholin käyttö. Alkava magnesiumin puute ilmenee erilaisina oireina, kuten ärtymyksenä, lihaskramppeina, unettomuutena, masentuneisuutena ja sydänoireina. Sydämen toiminta vaatii runsaasti magnesiumia ja sitä on oltava veressä aina saatavilla. Tästä syystä verestä tehtävät magnesium-määritykset eivät anna oikeaa kuvaa kudosten ja lihaksiston magnesiumin määristä.

Magnesiumin hyödyt
Koska magnesium vaikuttaa suoraan energia-aineenvaihduntaan se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Kuntoilijoilla ja urheilijoilla energian kulutus on tavallista suurempaa, siksi myös heidän tulisi kiinnittää erityistä huomiota riittävään magnesiumin saantiin. Lihaksiston magnesiumvaje aiheuttaa lihaskramppeja ja ne ovatkin tavallisin syy magnesiumvalmisteiden käyttöön.

Riittävä magnesiumin saanti koko elämän ajan, ei pelkästään kasvuiässä, on välttämätön lujan ja terveen luuston kehittymiselle ja ylläpitämiselle. Edelleen uskotaan jopa terveydenhoidon ammattilaisten keskuudessa virheellisesti, että luuston rakennusaineeksi tarvitaan pelkästään kalkkia ja D-vitamiinia. Magnesium on myös elintärkeä mineraali hermoston normaalille toiminnalle ja solujen jakautumiselle.

Valitse oikea magnesiumvalmiste
Terveystuotekaupoissa on myytävänä useita erilaisia magnesiumvalmisteita. Joskus kuluttajan on vaikea valita juuri hänelle sopiva tuote. Eri magnesiumyhdisteiden imeytymisestä tiedetään hyvinkin paljon. Parhaita magnesiumvalmisteita ovat orgaanisessa muodossa olevat, koska ne eivät vaadi runsasta mahahappojen eritystä. Orgaaniset magnesium-muodot eivät myöskään aiheuta normaaliannoksina mahan löystymistä, kuten useat epäorgaaniset magnesiumvalmisteet, esimerkiksi magnesiumoksidi.

Solgarin puhtaat magnesiumsitraatti– ja magnesiumkelaattivalmisteet ovat orgaanisessa muodossa ja imeytyvät siksi myös henkilöillä, joilla on imeytymisongelmia.

Teksti: FT, biokemisti Timo Lehto