Mitä ravintolisät ovat?

Ravintolisät tai lisäravinteet ovat luontaistuotteita tai vitamiinivalmisteita, joilla voi täydentää omaa ruokavaliotaan. Ravintolisän tarkoitus on tukea hyvinvointia ja tuoda lisää ravintoaineita kehoon, ruoasta saatavien ravintoaineiden lisäksi. Ravintolisä voi olla tabletti, kapseli tai jauhe, joka sisältää hyvinvointia tukevia aineita. Ravintolisä voi sisältää esimerkiksi vitamiineja, kivennäisaineita, aminohappoja, rasvahappoja tai maitohappobakteeria.

On hyvä muistaa, että ravintolisät eivät ole lääkkeitä, eikä niillä voi korvata monipuolista ruokavaliota tai terveellisiä elintapoja. Ravintolisien tarkoitus on täydentää: esimerkiksi elämäntilanne, stressi, vuodenaika tai jokin ruokavalion rajoitus voi lisätä tarvetta tietyille hivenaineille tai vitamiineille, jolloin ravintolisä tukee kehon hyvinvointia täydentämällä näiden aineiden saantia.

Rajoittuneen tai puutteellisen ruokavalion täydentäminen ravintolisillä

Tyypillinen tilanne, jossa ravintolisiä voidaan tarvita, on ruokavalion rajoittuneisuus tai ravintoköyhyys. Erilaiset allergiat, suoliston imeytymishäiriöt ja erityisruokavaliot voivat rajoittaa tiettyjen ravintoaineiden saantia.

Esimerkiksi vegaani- tai kasvisruokavaliota noudattava tarvitsee ruokavalioonsa täydennystä ravintolisistä. Vegaaneille suositellaankin ravintolisänä D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja jodia. Lisäksi vegaanin ja kasvissyöjän raudan saanti voi vaatia täydennystä, sillä kasvikunnan tuotteista saatava rauta ei imeydy yhtä tehokkaasti kuin eläinperäinen. Jos ruokavaliossa ei ole paljoa marjoja, hedelmiä ja kasviksia, voi olla syytä täydentää ruokavaliota folaatti- ja vitamiinilisillä. Jos taas maito, jogurtti ja juustot eivät maistu, on syytä muistaa lisäravinteena kalsium.

Myös laihduttajan kannattaa huomioida mahdollinen lisäravinteiden tarve. Jos laihduttamiseen kuuluu tiukka ruokavalio, jossa jokin ravintoryhmä rajataan kokonaan pois, voi laihduttaja tarvita dieetin ajaksi ravintolisää täydentämään tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saantia.

Milloin ravintolisät ovat tarpeellisia? Solgar
Ravintolisillä voi täydentää yksipuolista ruokavaliota.

Elämäntilanteeseen liittyvät ravintolisien tarpeet

Eri ikäisenä ihminen voi tarvita erilaisia ravintolisiä. Esimerkiksi pienet lapset tarvitsevat D-vitamiinilisää normaalin luuston kehityksen tueksi, kun taas iäkkäällä ihmisellä eri ravintoaineiden imeytyminen alkaa heiketä ja siksi ruokavaliota on hyvä täydentää ravintolisillä. Nuori nainen voi ensimmäisten kuukautisten alkaessa tarvita lisää rautaa tasapainoisen ruokavalion lisäksi. Lasten hankinnasta haaveilevan tai raskaana olevan naisen taas kannattaa muistaa huolehtia folaatin tai foolihapon riittävästä saannista. Myös raskausajan monivitamiini on hyvä tapa varmistaa tärkeiden ravinteiden saanti raskautta suunniteltaessa, raskausaikana ja imettäessä. 

Myös stressaava ja kuormittava elämäntilanne vaikuttaa ravintoaineiden tarpeeseen. Jos vaikkapa työtilanne on hektinen, kannattaa huolehtia erityisesti B-ryhmän vitamiinien saannista kuormittavan rupeaman yli. Jos iltaisin rentoutuminen ja nukahtaminen tuntuu hankalalta, voi kokeilla iltaisin magnesiumlisää.

Miehen ja naisen hedelmällisyys sekä raskausaika vaativat tiettyjen ravintoaineiden riittävää saantia.

Talviväsymystä voi helpottaa riittävillä vitamiineilla

Talvella moni tuntee olonsa väsyneeksi ja vetämättömäksi. Osittain olo johtuu valon vähyydestä: pitkä pimeä talvi verottaa D-vitamiinin saantia, sillä D-vitamiinia muodostuu kehossa luonnollisesti auringonvalon avulla. Kun aurinko on taivaalla vain pienen hetken ja sekin aika kuluu monella työn touhussa sisätiloissa, on jokaisen syytä miettiä D-vitamiinilisän käyttöä.

Virallinen saantisuositus D-vitamiinille on aikuisille 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, mutta Terveyskirjaston mukaan suositus on todennäköisesti liian pieni Suomen pimeinä talvikuukausina. D-vitamiinia voi siis talvella nauttia vähän enemmänkin, mutta muista noudattaa turvallisen päiväannoksen rajaa: korkeintaan 100 mikrogrammaa päivässä! D-vitamiinin tarve on aina yksilöllinen ja luotettavimman tiedon omasta tarpeestasi saat testauttamalla D-vitamiinitasosi. Täältä löydät Solgar D-vitamiinivalmisteet.

Hupenevat D-vitamiinivarastot aiheuttavat talvisen vetämättömästä olosta osansa, mutta lisäksi omaa vireystilaa voi tukea myös huolehtimalla B- ja C-vitamiinien riittävästä saannista. Katso täältä Solgar B-vitamiinit ja C-vitamiinit.

Talvella D3-vitamiinin tarve kasvaa.

Suoliston hyvinvoinnin tukeminen ravintolisien avulla

Suoliston tasapaino on herkkä ja moni huomaa oman suoliston reagoivan helposti vaikkapa tiettyihin ruoka-aineisiin, stressiin tai jännittäviin tilanteisiin. Suoliston hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehon hyvinvointiin ja jopa mielialaan, joten sen toiminnasta on hyvä pitää huolta. Suolisto tarvitsee erityisesti kuituja. Kuitua saat tehokkaasti esimerkiksi täysjyväviljasta, hedelmistä ja kasviksista, mutta voit täydentää kuidun saantia myös ravintolisällä. Aikuisen tulisi saada kuitua noin 25 grammaa päivässä ja esimerkiksi täysjyväleipäviipaleessa sitä on noin 2-3 grammaa.

Ruoansulatusentsyymit ovat toinen tärkeä tekijä tehokkaasti toimivassa suolistossa. Näitä entsyymejä esiintyy suolistossa luonnollisesti, mutta niidenkin määrää voi täydentää tarvittaessa ravintolisillä ja näin tehostaa oman ruoansulatusjärjestelmän toimintaa. Esimerkiksi stressi aiheuttaa monelle stressivatsaa ja heikentää ruuansulatusentsyymien muodostusta johtaen epämiellyttäviin ruuansulatusvaivoihin. Ruuansulatusentsyymit pilkkovat valmisteesta riippuen hiilihydraatteja, proteiineja, laktoosia ja rasvahappoja. Ruuansulatusentsyymit toimivat myös reissukaverina loistavasti kun ruuansulatus joutuu koville.

Suoliston hyvinvointiin voi myös tarvita maitohappobakteerilisää. Maitohappobakteerit ovat suolistosta luonnostaan löytyviä hyviä bakteereja. Joskus esimerkiksi antibioottikuuri rokottaa myös näiden hyvien bakteerien määrää, ja on syytä täydentää niiden kantaa maitohappobakteerilisällä. Maitohappobakteerilisä on myös ulkomaanmatkoilla hyödyllinen suoliston apuri: hyvät bakteerit auttavat suolistoasi sopeutumaan uudenlaisiin ruokiin ja juomiin. Solgar probiootti- ja entsyymivalmisteista löydät monta hyvää vaihtoehtoa suoliston hyvinvoinnin tukemiseen.

Ravintolisien hyödyt ovat moninaiset

Ravintolisät tukevat monessa tilanteessa kehon hyvinvointia erilaisilla tavoilla. Erilaisten ravintolisien tarve ja hyödyt ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat erilaisten tekijöiden, kuten iän, elämäntilanteen ja esimerkiksi vuodenajan mukaan.

Ravintolisien hyödyt eri tilanteissa ovat laajat ja moninaiset. Hyötyjä löytyy aina rajoittuneen ruokavalion täydentämisestä oman vireystilan säätelyyn. Itsellesi tarpeelliset ja hyödylliset ravintolisät löydät kaikista parhaiten ravitsemusneuvojan avulla, mutta ensimmäisenä askeleena voit itse tutustua erilaisiin tuotteisiin ja niiden hyötyihin.

 

Solgar® – Huippulaatuiset, innovatiiviset ja tieteeseen perustuvat ravintolisät.  

Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan. Jopa 98 % Solgar® -käyttäjistä suosittelee tuotemerkkiä* ja sarjaa myydään maailmanlaajuisesti yli 60 maassa. Jokainen tuote täyttää Solgar® Gold Standard™ -kriteerit. 

*Global Praxis online shopper survey 2017, which included 3,882 VMS consumers.* % vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

 

Solgar-tuotteita on saatavilla suoraan kotimaisesta verkkokaupasta sekä hyvin varustelluista terveyskaupoista, terveysosastoilta ja terveyden verkkokaupoista.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.