Miten sirkadiaaninen rytmi toimii?

Koko elimistön vuorokausirytmit ovat yhteydessä ns. “pääkelloon”, jota kutsutaan joskus sirkadiaaniseksi tahdistimeksi. Tämä tahdistin sijaitsee aivojen hypotalamukseksi kutsutussa osassa, josta kellogeenit lähettävät signaaleja eri vuorokaudenaikoina ja täten säätelevät toimintaa koko kehossa.

Etenkin valo ja muut ympäristön ärsykkeet vaikuttavat suoraan pääkellon toimintaan. Tämän takia sirkadiaaninen rytmi on pitkälti sidoksissa päivän ja yön kiertoon. Ihmisillä vuorokausirytmi koordinoi henkisiä ja fyysisiä järjestelmiä koko kehossa. Kun vuorokausirytmi on oikein sovitettu yhteen, se voi edistää johdonmukaista ja palauttavaa unta. Kun vuorokausirytmi syystä tai toisesta häiriintyy, se voi aiheuttaa merkittäviä uniongelmia, kuten unettomuutta.

Valon määrä vaikuttavaa sisäisen kellomme toimintaan

Vuorokausirytmin vaikutus terveyteen

Monet tutkimukset paljastavat, että vuorokausirytmillä on olennainen rooli fyysisen ja psyykkisen terveyden eri osa-alueilla. Mm. myös ruuansulatusjärjestelmä tuottaa proteiineja aterioiden tyypillisen ajoituksen mukaan, ja hormonitoiminta säätelee hormoneja normaalin energiankulutuksen mukaan. 

Erilaiset terveysriskit kasaantuvat useammin iltavirkuille, joiden unirytmi on viivästynyt. Yökukkujille kertyy helposti myös univelkaa, mikä nostaa verenpainetta ja rasittaa sydäntä sekä verisuonia. Myöhäisempi unirytmi ja väsymys yhdistetään usein muun muassa myös stressiin ja muihin kehon häiriötiloihin.

Kun vuorokausirytmi on hyvin säännelty, se edistää palauttavaa unta, keskittymistä päivän aikana ja alentaa kortisolin eli stressihormonin tasoja.

Omaa uni-valverytmiä on siis syytä tukea säännöllisillä rytmeillä ja rutiineilla. Mikäli palautuminen ja rauhoittuminen on iltaisin välillä vaikeaa, suosittelemme tueksi Solgarin magnesiumsitraattia ja korkealaatuista Ashwagandhan tai Valeriaanan juuriuutetta.

Ashwagandha on yksi Solgarin yrttivalmisteista, joka sisältää standardoitua ashwagandhan juuriuutetta ja ashwagandhan juurijauhetta. Ashwagandha on paljon käytetty yrtti ja sitä käytetään usein mm. rauhoittumisen tukena, kuten myös Valeriaanaa. Magnesium taas tunnetusti edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, sekä tukee kehon palautumisprosesseja.

Omaa uni-valverytmiä voi tukea säännöllisillä rytmeillä ja rutiineilla

Vaikuttaako kaamos uni-valverytmiin?

Kuten aikaisemmin mainitsimme, valolle altistuminen saa aivojen pääkellon lähettämään signaaleja, jotka luovat valppautta ja auttavat pitämään meidät hereillä ja aktiivisina. Tämä pätee kuitenkin myös toisin päin.

Kun valo vaihtuu pimeyteen, kehon melatoniinin tuotanto lisääntyy ja tämä on yksi vaikuttava tekijä väsymykseen. Sen takia esimerkiksi pimeänä kaamosaikana väsymys voi ottaa vallan päivisin tai vuorotyöntekijöiden voi olla hankalampaa löytää hyvä unirytmi. 

Oli kyse sitten kaamoksesta, jetlagista tai vuorotyöstä, on aamuihin mahdollista saada piristystä, sillä omaa vuorokausirytmiä voi tukea aamuisin kehoa virkistävillä vitamiineilla.

Solgar B-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja Solgar D-vitamiini on syytä muistaa vähintäänkin kesän ulkopuolella – aina syksystä alkukesään asti.

Ekstraboostia aamuun tuo raikas appelsiinin makuinen Ester-C juomajauhe, josta löytyy myös elektrolyyttejä. C-vitamiini on tärkeässä asemassa väsymyksen ja uupumuksen ehkäisemisessä ja kunnon nesteytys yön jälkeen pitää väsymyksen varmemmin loitolla.

Jos väsymys iskee lounaan jälkeen iltapäivällä, on syytä kuitenkin välttää liiallista kofeiinin nauttimista, jotta illalla saa hyvin unta, eikä unenlaatu ei häiriintyisi. Kahvin sijaan voi olla parempi kokeilla Ruusujuuriuutetta, joka adaptogeenisena yrttinä auttaa kehoa sopeutumaan stressin aiheuttamiin muutoksiin ja osallistuu aivojen optimaalisen henkisen ja kognitiivisen aktiivisuuden säätelyyn ja suojelee mm. fyysisen stressin haitoilta.

 

Vinkkejä hyvän uni-valverytmin ylläpitämiseen (4)

Oman vuorokausirytmin tukeminen

Tasapainoisempaa vuorokausirytmiä voi siis tukea lisäravinteilla, hyvillä rutiineilla ja rytmeillä, sekä terveellisillä elintavoilla. Myös liikunta lähettää aivoihin piristäviä viestejä, joten sitä on syytä harrastaa päiväsaikaan, eikä liian lähellä nukkumaanmenoa.

Oman säännöllisen rytmin ja itselle optimaalisen nukkumaanmenoajan löytäminen on tärkeää palautumisen kannalta. Muistathan, että etenkin elektronisten laitteiden sinivalo yöllä tai myöhään illalla tuijoteltuna viestii aivoihimme valoa ja näin voi sekoittaa biologiset kellomme. Nappaa siis iltaisin puhelimen sijaan kirja käteen ja saavu höyhensaarille nopeammin.

Solgar® – Huippulaatuiset, innovatiiviset ja tieteeseen perustuvat ravintolisät.  

Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan. Jopa 98 % Solgar® -käyttäjistä suosittelee tuotemerkkiä* ja sarjaa myydään maailmanlaajuisesti yli 60 maassa. Jokainen tuote täyttää Solgar® Gold Standard™ -kriteerit. 

*Global Praxis online shopper survey 2017, which included 3,882 VMS consumers.* % vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

Solgar-tuotteita on saatavilla suoraan kotimaisesta verkkokaupasta sekä hyvin varustelluista terveyskaupoista, terveysosastoilta ja terveyden verkkokaupoista.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.