Mistä siitepölyallergia johtuu?

Allergia on elimistön oman puolustus- eli immuunijärjestelmän vääränlainen reaktio erilaisiin ärsykkeisiin. Kun kyseessä on allergia, immuunijärjestelmä ylireagoi esimerkiksi hengitysilman mukana kehoon joutuvaan siitepölyyn tai suolistoon tulevan ruoka-aineeseen. Keho luulee allergiaa aiheuttavaa ainetta keholle vaaralliseksi ja esimerkiksi valkosolut alkavat erittää kemiallisia puolustusaineita, kuten histamiinia, taistelemaan tulkitsemaansa uhkaa vastaan. Nämä aineet aiheuttavat allergisen reaktion, kuten ihottuman tai vuotavan nenän.

Siitepölyallergian oireet – väsymys ja suun kutina voivat myös johtua siitepölystä

Allergiaoireita on monenlaisia, ja kaikkia ei osaa aina edes tulkita siitepölyallergian aiheuttamiksi. Keväällä ja kesällä siitepöly aiheuttaa tyypillisesti tukkoisuutta, vuotavaa nenää, aivastelua sekä silmien kutinaa ja vuotamista. Joskus siitepölyallergia aiheuttaa myös iho-oireita, kuten kutinaa ja ihottumaa.

Siitepölyallergia voi myös väsyttää. Allergiaoireet voivat heikentää yöunen laatua, kun nenä on tukossa. Olo voi olla muutenkin vetämätön, kun oireet vaivaavat, ja esimerkiksi töihin keskittyminen voi olla vaikeaa. Siitepölyallergikko voi huomata keväällä myös päänsärkyä: sekin voi johtua välillisesti allergiasta, esimerkiksi huonoista yöunista.

Niin sanotussa ristiallergiassa oireita aiheutuu siitepölyallergikolle myös joistain ruoka-aineista. Tyypillisin tapaus on koivuallergikko, joka huomaa suun alueen kutinaa syödessään kypsentämättömiä juureksia ja hedelmiä. Ristiallergian kohdalla ruoka-aineista saatavat allergiaoireet ovat voimakkaimmillaan siitepölyaikana.

Siitepölyallergian oireita voi helpottaa ruokavalion avulla

Allergian monenkirjavat oireet voivat vaikuttaa elämänlaatuun siitepölyaikaan. Jos yöllä ei saa nukuttua, ihoa, silmiä ja korviakin kutittaa, ja päätä särkee, ei tavallisista arkitoimistakaan meinaa tulla mitään.

Siitepölykauteen kannattaakin varautua hyvällä oireita helpottavalla keinovalikoimalla. Apteekki auttaa oireita allergialääkkeiden muodossa, mutta lääkkeiden lisäksi voit helpottaa oloa muillakin keinoin, kuten ruokavalion avulla ja omia arjen rutiineja muuttamalla.

Jo ennen siitepölykauden alkua kannattaa syödä runsaasti omenaa, sipulia, parsakaalia, tomaattia, kotimaisia marjoja ja kapriksia. Nämä ruoka-aineet nimittäin ovat kversetiinin lähteitä ja kversetiini voi helpottaa allergian oireita. Myös nokkonen toimii luontaisena antihistamiinina ja voi auttaa allergiaoireiden helpottamisessa.

Lisäksi ruokavalioonsa voi keväällä jo ennen siitepölykauden alkua lisätä paikallisesti tuotettua hunajaa. Paikallinen hunaja sisältää juuri oman alueen kasvien siitepölyä ja voi näin siedättää allergikon kehoa kestämään tulevaa siitepölyilotulitusta hiukan paremmin.

Ruokavaliotaan voi täydentää myös Solgar Kversetiini Complex -tuotteella. Se sisältää kversetiiniä, sen imeytymistä tukevaa C-vitamiinia, sekä bromelaiini-entsyymiä. Bromelaiini sekä tuikitärkeä C-vitamiini ovat myös osaltaan mukana rakentamassa kehon omaa immuniteettia. Hyvissä kantimissa oleva immuniteetti tukee hyvää oloa ympäri vuoden.

Solgar Kversetiini Complex on suosittu tuote kevään ja kesän siitepölyaikaan. Se auttaa hillitsemään allergiaoireita antihistamiinin tavoin ja sopii tukemaan hengitysteiden hyvinvointia. Kversetiini on flavonoidi, jota löytyy useista kasveista, kuten sipulista, puolukoista, mustikoista, lehtikaalista, kapriksista ja omenoiden kuorista. Kversetiiniä sisältävien ruoka-aineiden lisäksi myös kversetiinituotteiden käytön voi aloittaa ennaltaehkäisevästi jo ennen siitepölykauden alkua, ja jatkaa sitä aina kauden loppuun asti. Esimerkiksi leppä voi aloittaa kukintansa jo maaliskuussa, joten lepälle allergisen kannattaa alkaa huolehtia kversetiinin saannistaan jo helmikuun aikana.

Siivoa ahkerasti ja käy nukkumaan suihkun raikkaana

Myös omilla rutiineilla voi osaltaan helpottaa siitepölyallergian oireita – emmekä nyt tarkoita, että pysyisit koko kevään neljän seinän sisällä!

Siitepölyä kulkeutuu kotiin esimerkiksi vaatteissa, ja tietenkin erityisesti avoimista ikkunoista. Keväällä ikkunoiden avaaminen houkuttelee, mutta siitepölyallergisen kannattaa pidättäytyä liiallisesta tuulettamisesta.

Sen sijaan tihentämällä siivousväliä siitepölykaudella, voi helpottaa allergiaoireitaan. Myös vaatteita on hyvä pestä tavallista useammin, jotta kodissa on mahdollisimman vähän allergiaa aiheuttavaa siitepölyä. Vaihda vaatteet aina heti kotiin tultuasi!

Siitepölykaudella kannattaa myös käydä suihkussa illalla ennen nukkumaan menoa. Näin saat vielä viimeisenä illalla huuhdeltua iholta ja hiuksista niihin mahdollisesti jääneet siitepölyt ja nukut paremmin.

Näiden ruokavalio- ja rutiinivinkkien lisäksi kannattaa allergisen olla siitepölyaikaan itselleen armollinen. Pahimpana siitepölyaikana ei ole pakko urheilla ulkona: hyödynnä sen sijaan rauhalliset sisäkuntosalit ja uimahallit, kun muut ovat suunnanneet ulos pururadoille. Ota hyvällä omallatunnolla päiväunia vaikka joka päivä, ja kieltäydy piknik-kutsuista, jos siltä tuntuu!

Solgar® – Huippulaatuiset, innovatiiviset ja tieteeseen perustuvat ravintolisät.  

Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan. Jopa 98 % Solgar® -käyttäjistä suosittelee tuotemerkkiä* ja sarjaa myydään maailmanlaajuisesti yli 60 maassa. Jokainen tuote täyttää Solgar® Gold Standard™ -kriteerit. 

*Global Praxis online shopper survey 2017, which included 3,882 VMS consumers.* % vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Solgar-verkkokaupassa.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.