Vasta 1930-luvulla havaittiin, että sinkki on elintärkeä ihmiselle.

Sinkki on hivenaine, jota elimistö tarvitsee päivittäin koko elämän ajan. Sen kokonaismäärä elimistössä on 2-3 grammaa, josta suurin osa on lihaksissa, luustossa, hiuksissa, kynsissä ja iholla. Sinkillä on tärkeä tehtävä elimistön hormonaalisissa säätelyprosesseissa, se vahvistaa immuniteettia ja säätelee geenien toimintaa. Jo pienikin sinkin puutos voi altistaa moninaisille vaivoille, johtuen siitä, että sinkkiä tarvitaan kaikissa soluissa ja kudoksissa yhteensä yli 200 entsyymin toimintaan.

SINKIN TOIMINTA ELIMISTÖSSÄ

Sinkkiä tarvitaan muun muassa happo-emästasapainon säätelyssä, kognitiivisten toimintojen säätelyssä ja normaalin hedelmällisyyden ylläpidossa. Sinkki auttaa myös luuston, hiusten, ihon ja kynsien pysymistä normaalina. Sinkkiä tarvitaan riittävien testosteronitasojen muodostumiseksi. Se on välttämätön silmien terveydelle ja normaalille näkökyvylle. Mahahappojen erittyminen on sinkin riittävästä määrästä riippuva tapahtuma. Sinkin puute voi johtaa kasvun hidastumiseen, sukupuolihormonien erityksen heikkenemiseen ja ihon pigmentin lisääntymiseen. Sinkki edistää myös välttämättömien rasvahappojen toimintaa elimistössä. Vanhemmiten sinkin saanti pelkästä ruuasta tulee haastavaksi, koska mahahappojen määrä vähenee ja ruuansulatuksen teho heikkenee.

MILLOIN VOI OLLA PUUTETTA SINKISTÄ?

Piilevä sinkin puutos on suhteellisen yleistä. Sinkin puute saattaa johtua huonosta ravitsemuksesta, mahahappojen puutteesta, jostain perussairaudesta tai siitä, että sinkin imeytyminen tai hyväksikäyttö on perinnöllisesti heikkoa. Sinkin tarvetta lisäävät myös raskaus, imetys, kova fyysinen harjoittelu, hikoilu ja ikääntyminen. Vegaaneilla sinkin tarve saattaa olla 30 % suurempi kuin sekaruokaa syövillä, sillä kasvien fytiinihappo sitoo sinkin itseensä.

MITEN SINKIN PUUTOS ILMENEE?

Sinkin puutoksen ensimmäiset merkit voivat näkyä uupumuksena, ihon kunnon heikkenemisenä sekä kynsien ja hiusten rakenteen heikkoutena. Muita puutosoireita voivat olla maku- ja hajuaistin heikkeneminen, hämäräsokeus, erilaiset ihottumat ja hiusten lähtö. Riittämätön sinkin saanti altistaa myös allergioille, huonolle yleiskunnolle ja flunssille.

SINKKIRAVINTOLISÄT

Markkinoilla on useita erilaisia sinkkivalmisteita, joiden imeytyminen suolistosta verenkiertoon vaihtelee. Sinkkipikolinaatin etu on se, että imeytyminen ei vaadi mahahappoja. Tämän vuoksi sinkkipikolinaatin imeytyminen on erittäin tehokasta ja sopii siksi myös mahahappojen vähyydestä ja imeytymishäiriöistä kärsiville.

Timo Lehto, biokemisti FT

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin myös Luontaistuntijat-lehdessä.