B-vitamiinit tukevat jaksamista pitkän talven mittaan

B-vitamiineja on useita erilaisia. Niistä jokaisella on oma tehtävänsä, mutta usea niistä auttaa muun muassa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Koko B-vitamiinien ryhmä onkin tärkeä jaksamisen tukemisessa ja ne toimivat parhaiten yhdessä otettuina.

Erilaisten B-vitamiinien riittävästä saannista huolehtiminen onkin tärkeää, jos talven pimeys tuntuu vievän voimat. Myös stressi lisää B-vitamiinien tarvetta.

Hyvä tuote riittävään B-vitamiinien saantiin on Solgar B-Complex ”100”. Se on vahva B-vitamiiniyhdistelmä, josta saat kaikkia B-ryhmän vitamiineja sopivassa suhteessa. Tämä tuote ottaa hyödyn irti myös B-vitamiinien synergisestä toiminnasta: yhdessä nautittuna ne auttavat toisiaan toimimaan paremmin.

D ja C ovat talven tehokaksikko

Suomessa on erityisen tärkeää aloittaa riittävän varhain D3-vitamiinilisän nauttiminen reilulla talviannoksella. Auringon valon ollessa vähäistä ei D3-vitamiinia muodostu iholla, kuten valoisimpina vuodenaikoina. Lisäksi C-vitamiini auttaa väsymystä ja uupumusta vastaan, sekä tukee vastustuskykyä.

D3-vitamiinilisää suositellaan aikuisille 10 mikrogramman annoksella vuorokaudessa, mutta tämä suositus voi useiden asiantuntijoiden mukaan olla vähän liian niukka Suomen pitkässä ja pimeässä talvessa. Aikuisella rasvaliukoisen D3-vitamiinin turvallinen vuorokausiannos on 100 mikrogrammaa, ja sopivaksi talven päiväannokseksi on arvioitu 15-20 mikrogrammaa. Varmin tapa varmistaa juuri itselleen sopiva annos D3-vitamiinia ja mittauttaa D-vitamiiniarvonsa, sillä tarve on aina yksilöllinen. Täältä löydät kaikki Solgar D-vitamiinivalmisteet.

Solgar Ester-C on tehokkaasti imeytyvä ja vatsalle hellävarainen C-vitamiini. C-vitamiini on pimeän talven luonnollinen virkistäjä ja voi auttaa liikkeellelähtöä pimeinä talviaamuina. C-vitamiinilla on myös tärkeä rooli vastustuskyvyn ylläpidossa. Esimerkiksi Solgar Ester-C 500 mg on tehokas päivittäinen tuote talvikaudelle. Vastustuskyvyn ja nesteytyksen tueksi voi kokeilla myös Solgar Ester-C porejuomaa, jossa on C-vitamiinin lisäksi muun muassa sinkkiä, B-vitamiineja ja elektrolyyttejä.

Solgar Ester-C porejuoma on virkistävä juoma pimeisiin aamuihin. Raikas appelsiinin makuinen juoma on varsinainen tehopakkaus, joka tarjoaa pimeisiin aamuihin niin nesteytystä tukevia mineraaleja, kuin myös vastustuskyvyn ylläpidossa auttavia vitamiineja ja sinkkiä.

Vastustuskykyä antioksidanteilla ja stressinsietoa adaptogeeneillä

Talvi ja pimeys haastavat niin jaksamista kuin vastustuskykyä. Työstressi voi tuntua pimeänä vuodenaikana tavallista raskaammalta. Vastustuskyvyn vahvistamisessa iso rooli on esimerkiksi C-vitamiinilla.

Ruusujuuri on yrtti, joka osallistuu aivojen optimaalisen henkisen ja kognitiivisen aktiivisuuden säätelyyn. Se on myös adaptogeeni, joka auttaa kehoa vastaamaan stressiin ja voi normalisoivan vaikutuksensa ansiosta auttaa stressipäänsärkyyn ja heikkouteen. Voit lukea lisää adaptogeeneistä blogistamme, ja ottaa testiin Solgar Ruusujuuriuutteen!

Myös korealainen ja siperialainen ginseng-juuri ovat perinteisiä adaptogeenisiä kasveja, jotka auttavat kehoa vastaamaan stressiin. Solgar Korean Ginseng sisältää korealaista alkuperää olevaa ginsengjuurijauhetta ja -uutetta, Solgar Siberian Ginseng puolestaan venänjänjuurijauhetta. Venäjänjuurta on käytetty perinteisesti erityisesti parantamaan keskittymistä ja tuomaan energiaa ja elinvoimaa. Korealainen ginseng auttaa myös vahvistamaan vastustuskykyä.

Ashwagandhaa on käytetty tuhansien vuosien ajan mm. ayurvedisessa terapiassa, ja siitä on käytetty nimeä ”intialainen ginseng”. Ashwagandha luokitellaan adaptogeeniksi, joka voi tukea kehoa hallitsemaan stressiä ja sopeutumaan siihen. Solgar® Ashwagandha juuriuutteen kasviskapselit sopivat myös vegaaneille.

Säännöllinen rytmi auttaa selättämään kaamosväsymyksen

Pitkä pimeä talvi voi tuntua raskaalta myös siksi, että yritämme toimia pimeydestä huolimatta samaan tapaan kuin ennen – vaikka keho kertoisikin tarvitsevansa lepoa. Pimeinä iltoina voikin antaa myös itselleen reilusti luvan myös levätä.

Talvella keho ja mieli voi kaivata ahkeran puurtamisen sijaan rauhallisia koti-iltoja kirjan, käsityön tai muun hiljaisen puuhan parissa. Myös unen tarve voi olla talvella tavallista suurempi ja aamulla uni voi tuntua maistuvan tavallista pidempään, kun aurinko ei toimi luonnollisena herätyskellona.

Säännöllinen vuorokausirytmi auttaa jaksamaan paremmin myös talven pimeydessä. Omaa vuorokausirytmiä voi tukea säännöllisillä rutiineilla ja esimerkiksi sarastusvalolla, joka syttyy aamulla vähitellen, kuin nouseva aurinko. Illat puolestaan kannattaa rauhoittaa hyvissä ajoin ja joka päivä samaan aikaan – oli sitten arki tai viikonloppu.

Lisäksi myös ravintolisät voivat tuoda oman apunsa vuorokausirytmin ylläpitoon. Aamun piristyksenä toimivat esimerkiksi C-vitamiinivalmisteet, kun taas kehoa ja lihaksistoa rentouttava magnesium kannattaa nauttia illalla.

Voit lukea lisää vuorokausirytmin merkityksestä jaksamiseen ja vinkkejä sen ylläpitoon blogistamme uni-valve-rytmistä.

Solgar® – Huippulaatuiset, innovatiiviset ja tieteeseen perustuvat ravintolisät.  

Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan. Jopa 98 % Solgar® -käyttäjistä suosittelee tuotemerkkiä* ja sarjaa myydään maailmanlaajuisesti yli 60 maassa. Jokainen tuote täyttää Solgar® Gold Standard™ -kriteerit. 

*Global Praxis online shopper survey 2017, which included 3,882 VMS consumers.* % vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Solgar-verkkokaupassa.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.