Rautalisän käyttö aiheuttaa usein kysymyksiä ja pohdintoja: mikä estää raudan imeytymistä, entä mikä edistää sitä? Miksi rautalisä aiheuttaa vatsavaivoja ja mikä on vatsaystävällinen rautalisä? Keräsimme tähän artikkeliin tiiviin tietopaketin rautalisän tehokkaasta käytöstä – kurkkaa tästä 10 hyödyllistä faktaa raudasta!

1. Rauta-arvot voi mittauttaa, jos epäilee raudan puutosta

Ravintolisien käyttö on yleensä tehokkaampaa, kun mittauttaa ensin kehonsa tarpeet ja suhteuttaa annostuksen tuloksiin. Erityisesti naiset saattavat tietämättään kärsiä raudanpuutteesta – on arvioitu, että jopa 20% hedelmällisessä iässä olevista naisista kärsii raudanpuutteesta runsaiden kuukautisten vuoksi!

Rauta-arvojen mittauksen voi varata yksityiseltä lääkäriasemalta kuka vain, ja julkiseen terveydenhuoltoon mittaukseen pääsee lääkärin lähetteellä. Rauta-arvoja kartoitettaessa mitataan yleensä ensimmäisenä hemoglobiini, jonka alhainen taso on ensimmäinen merkki anemiasta ja raudan puutoksesta.

Omaa stressinhallintaa voi tukea myös ravintolisillä. Kurkkaa täältä suosituksemme stressin hallintaan ja parempaan uneen.

2. Ferritiini kertoo kehon rautavarastoista

Rauta-arvoja tutkittaessa mitataan yleensä hemoglobiini ja ferritiinitaso.

Hemoglobiini on proteiini, jolle rauta on välttämätön rakennusaine. Se kuljettaa happea veressä keuhkoista ympäri kehoa. Mittauksessa tarkastellaan sitä kuinka suuria hemoglobiiniproteiinit ovat eli kuinka paljon ne sisältävät rautaa.

Ferritiini eli varastorauta puolestaan kuvaa kehon rautavarastoja, sillä ylimääräinen rauta varastoituu ferritiiniksi. Ferritiinin mittaus kannattaa aina tehdä hemoglobiinimittauksen lisäksi, sillä ferritiinitaso voi olla matala hyvästä hemoglobiinista huolimatta. Jos ferritiinitaso on matala, on rautavarastoja syytä täydentää hyvin imeytyvällä rautalisällä.

3. Fermentoitu rauta on vatsaystävällinen rautalisä

Rautalisä voi aiheuttaa vatsavaivoja. Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat ummetus, ripuli, huonovointisuus ja närästys. Rautalisän tuomatvatsavaivat johtuvat useimmiten sen aiheuttamasta hapetusstressistä suolistossa.

Moni pohtiikin: onko olemassa jokin vatsaystävällinen rautalisä?

Solgar Earth Source® Food Fermented Koji Iron on vatsaystävällinen vaihtoehto rautalisäksi. Tässä rautalisässä rauta on tuotettu Koji-fermentaation avulla, eli perinteisellä japanilaisella hapatusmenetelmällä. Fermentointi on vanha perinteinen säilöntämenetelmä, joka lisää ruoka-aineiden bioaktiivisuutta ja ravinnepitoisuutta. Fermentoidut ruuat tunnetaan suoliston ystävinä: niiden sisältämä mikrobisto ja happamuus tukevat suoliston hyvien bakteerien tasapainoa ja sen myötä suoliston toimintaa.

Koji-fermentoidun raudan on kliinisesti todettu vapautuvat elimistöön hitaammin ja tasaisemmin kuin tavallisen rautavalmisteen, ja siksi se onkin vatsaystävällinen rautalisä. Vahvat kerta-annokset tavallista rautalisää eivät välttämättä imeydy kokonaan. Kehoon jäävä ylimääräinen rauta voi aiheuttaa elimistössä hapetusstressiä, mikä tarkoittaa kehon antioksidanttien ja vapaiden radikaalien epätasapainoa. Fermentoitua rautaa käyttämällä välttyy myös hapetusstressiltä.

Osta Solgar Earth Source® Food Fermented Koji Iron täältä.

Solgar® – Huippulaatuiset, innovatiiviset ja luotettavat ravintolisät. Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan ja on yksi maailman tunnetuimmista ravintolisäsarjoista. Valikoimastamme löydät niin vitaminit, mineraalit, aminohapot, erikoisformulat, yrttivalmisteet ja muut erikoistuotteet. Tutustu sarjaan täältä.

4. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä

Vaikka rautaa suositellaan nautittavaksi tyhjään vatsaan, voi raudan imeytymistä tehostaa nappaamalla samalla kertaa jotain C-vitamiinipitoista.

C-vitamiinia on runsaasti esimerkiksi sitrushedelmissä ja tuoreissa marjoissa. Rautakapselin huuhtominen alas lasillisella appelsiinimehua voikin edistää raudan imeytymistä! Voit ottaa myös C-vitamiinikapselin samaan aikaan rautalisän kanssa. Kokeile Solgarin korkealaatuista Ester-C C-vitamiinia!

5. Raudan imeytymistä estävät kalsium, kahvi ja tee, sekä magnesiumlisä

Rautalisä imeytyy parhaiten, kun sen ottaa tyhjään vatsaan esimerkiksi ensimmäisenä aamulla. Rautalisän voi ottaa myös muuhun aikaan päivästä, kun ruokailuiden ja rautalisän ottamisen välissä on vähintään kaksi tuntia.

Kahvin, teen ja kaakaon sisältämät fenoliset yhdisteet heikentävät raudan imeytymistä. Maidossa taas kalsium estää raudan imeytymistä. Huomaa, että myös maidon tapaan kahvissa käytettäviin kasvijuomiin on usein lisätty kalsiumia. Soijamaidossa itse soijaproteiini estää raudan tehokasta imeytymistä. Myös viljatuotteet estävät raudan imeytymistä.

Magnesiumlisän nauttimista raudan kanssa samaan aikaan kannattaa välttää. Magnesiumia suositellaankin otettavaksi illalla, rautaa taas aamulla. Vatsaystävällinen rautalisä Solgar Earth Source® Food Fermented Koji Iron imetyy tavallista rautaa helpommin. Esimerkiksi aamukahvi ei vaikuta fermentoidun raudan imeytymiseen yhtä paljon kuin tavallisen rautalisän imeytymiseen.

6. Raudan tarve vaihtelee – milloin tarvitaan lisärautaa?

Raudan tarvetta voi nostaa väliaikaisesti tai pidempään usea tekijä. Naisilla raudan tarvetta voivat lisätä runsaat kuukautiset ja raskaus. Muukin verenvuoto kuin kuukautiset, esimerkiksi peräpukamat kuluttavat rautavarastoja tavallista enemmän.

Raudan tarvetta voi lisätä myös kova treeni, muu tavanomaista raskaampi fyysinen rasitus, jotkin sairaudet, kuten vaikka keliakia ja esimerkiksi suolistosairaudet. Myös jotkut lääkitykset voivat heikentää raudan imeytymistä ja voivat vaatia jatkuvan rautalisän ruokavalion tueksi.

Suoliston huono kunto vaikuttaa myös paljon raudan imeytymiseen: rauta ei pääse silloin imeytymään ohutsuolen pinnalta. Suolistossa myös epäsuotuisat suolistobakteerit tai parasiitit voivat heikentää ravintoaineiden imeytymistä, kun nämä eliöt käyttävät mineraaleja ja vitamiineja omaan lisääntymiseensä.

7. Rautaa ruokavaliosta – nämä ruoka-aineet sisältävät runsaasti rautaa

Runsaasti rautaa sisältävät ruoka-aineet:

  • Punainen liha
  • Sisäelimet, kuten maksa ja munuaiset
  • Veriruuat, kuten veriletut ja musta makkara
  • Palkokasvit ja pinaatti
  • Täysjyvävilja
  • Pähkinät ja siemenet

Kasvispainotteista ruokavaliota noudattavan ja vegaanin on syytä kiinnittää erityistä huomiota raudan saantiinsa, sillä kasvikunnan tuotteiden rauta ei ole yhtä helposti imeytyvää kuin punaisesta lihasta saatava hemirauta. Kasvisruokavaliossa kannattaisikin olla mukana noin 1,8-kertainen määrä rautapitoisia ruokia sekaruokavalioon nähden.

Kasvissyöjän voi olla myös tarpeen lisätä ruokavalioon rautalisä. Solgar Earth Source® Food Fermented Koji Iron on hyvin imeytyvä, vatsaystävällinen rautalisä, joka sopii myös vegaanille.Tiesitkö? Hapatus tehostaa myös raudan imeytymistä viljasta, sillä se pilkkoo raudan imeytymistä heikentäviä fyfaatteja. Hapanjuurileipä onkin raudan imeytymisen kannalta hyvä valinta! Lisäksi fermentointi tekee raudasta vatsaystävällisempää.

Osta oma Solgar Earth Source® Food Fermented Koji Iron täältä.

8. Miten paljon rautaa tarvitaan ja voiko sitä saada liikaa?

Raudan tavallinen tarve vuorokaudessa on miehillä 9 mg, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla taas 15 mg. Jos rautavarastot ovat tyhjät, tarvitaan kuitenkin enemmän rautaa varastojen täydentämiseen.

Rauta-arvojen palautumiseen tarvitaan usein 3-12 kuukauden rautakuuri tilanteesta riippuen. Kuurina lääkäri saattaa määrätä 100 mg rautaa kerran tai kahdesti päivässä. Joissain tapauksissa pienempi kerta-annos imeytyy ja nostaa rauta-arvoja tehokkaammin: siksi lääkäri suosittelee joskus raudan päiväannoksen jakamista kahteen osaan.

Rauta ei poistu itsestään elimistöstä ja sitä voi siis joissain tapauksissa kertyä kehoon jopa liikaa. Siksi on tärkeää noudattaa lääkärin määräämää annostusta, ja esimerkiksi miesten ei kannata käyttää rautalisää ilman rauta-arvojen mittausta.

9. Raudan tärkein tehtävä on auttaa hapen kuljettamisessa

Raudalla on kehossa monta tehtävää, mutta niistä tärkein on hemoglobiiniproteiinissa.

Rauta on hemoglobiinin rakennuspalikka ja mitä suurempia hemoglobiiniproteiinit veren punasoluissa ovat, sitä tehokkaammin ne saavat kuljetettua rautaa esimerkiksi lihaksiin ja aivoihin. Tästä syystä myös raudan puute tuntuu väsymyksenä ja päänsärkynä: happi ei tällöin matkusta yhtä tehokkaasti kehon eri osiin.

Lisäksi rauta pitää yllä normaalia energia-aineenvaihduntaa kaikissa elimistön soluissa. Sillä on myös roolinsa immuunijärjestelmässä eli vastustuskyvyn rakentamisessa, aivojen toiminnassa ja se osallistuu solujen jakautumisprosessiin.

10. Näin rakennat rutiinin, jolla varmistat raudan riittävän saannin – valitse hyvin imeytyvä vatsaystävällinen rautalisä

Nappaa vielä lopuksi talteen tiivis muistilista, jolla varmistat parhaan mahdollisen raudan imeytymisen:

  • Mittauta rauta-arvosi, jos epäilet raudanpuutetta – sekä hemoglobiini että ferritiini!
  • Maksimoi imeytyminen nauttimalla raudan kanssa C-vitamiinia
  • Vältä rautalisän yhteydessä kalsiumia, teetä, kahvia, viljoja ja magnesiumia
  • Ota rautalisä aina samaan aikaan päivästä – helpotat näin sen muistamista!
  • Ota rautalisä tyhjään vatsaan hyvissä ajoin aamupalaa, tai aterioiden välissä
  • Jos raudan tarve on tavallista isompi kuukautisten tai kovan treenin aikana, nauti runsaasti lihaa ja sisäelimiä – tai palkokasveja, pinaattia ja pähkinöitä

Valitse fermentoitu rauta hellävaraiseksi ja helposti imeytyväksi vaihtoehdoksi. Tutustu myös KOJI-sarjan fermentoituun sinkkivalmisteeseen Earth Source® Food Fermented Koji Zinc.

Osta Solgar Earth Source® Food Fermented Koji Iron verkkokaupastamme.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Solgar-verkkokaupassa.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.