Lomalla päivärytmi on erilainen kuin arkena ja säännöllinen liikunta voi jäädä vähemmälle. Myös hellesää saa pohtimaan, voiko lenkkipolulle ylipäätään lähteä. Pitkät valoisat illat houkuttelevat viettämään aikaa mieluummin grillaten, piknikillä tai terassilla ystävien kanssa kuin kuntosalilla hikoillen.

Miten säilyttää liikunta osana kesärytmiä? Kuinka liikkua helteellä turvallisesti, ja mitä ottaa huomioon kesäliikunnassa? Näihin aiheisiin paneudumme tässä kirjoituksessa.

Miten sisällyttää liikuntaa kesän aikatauluihin?

Tavanomaiset salikäynnit ja aamulenkit jäävät kesällä usein tekemättä, kun upea sää houkuttelee muihin puuhiin. Työpäivän jälkeen ei tee mieli lähteä salille, vaan mieluummin puistoon piknikille. Lomalla taas päivärytmi on aivan jotain muuta kuin arkena, ja lenkille lähtemiselle on hankala löytää sopivaa hetkeä.

Miten sitten sisällyttää kesän viettoon myös reippailua? Kesäpuuhista löytyy yllättävän paljon liikunnallista tekemistä. Uiminen, frisbeen heittely puistossa ja mölkkyturnaus mökillä ovat jo hyvä alku aktiiviseen kesään. Ei pidä unohtaa myöskään kesän hyötyliikuntaa: leppoisa sää houkuttelee kulkemaan lyhyet matkat jalan tai pyörällä, ja nurmikon leikkuukin käy kuntoilusta!

Lisäksi kesä on myös loistavaa aikaa kokeilla uusia liikuntamuotoja. Haasta kaveriporukka tai perhe testaamaan retkipyöräilyä, retkiuintia, vaellusta, suppailua tai vaikka golfia. Uuden opettelu haastaa kehoasi uudella tavalla ja tekee hyvää sekä lihaksistolle että mielelle.

Muista kuitenkin huolehtia kehosta, kun liikut kesällä. Uudet lajit rasittavat lihaksia ja niveliä, ja kuuma sää verottaa jaksamista. Jatka lukemista ja saat täsmävinkit kesäiseen hyvinvointiin!

Helteellä liikkuessa keho on koetuksella ja nesteen tarve kasvaa

Kun lämpötila kipuaa yli hellerajan, kannattaa muistaa, että jo kuuma ilma rasittaa kehoa. Normaali treenisi kuluttaa helteellä tavallista enemmän energiaa. Sykettä kovasti nostava kuntoilu, vaikkapa reipas juoksulenkki, yhdistettynä kuumaan säähän voi nostaa kehon lämpötilaa jopa vaarallisen korkeaksi. Tavallista runsaampi hikoilu horjuttaa herkästi nestetasapainoa. Helteellä urheillessa kannattaakin muistaa: treenaa vähän tavallista kevyemmin ja juo tavallista enemmän. Muista myös, että pelkkä vesi ei ole paras hellejuoma: keho tarvitsee nestetasapainon säilyttämiseen myös suoloja ja elektrolyyttejä, joita poistuu hien mukana. Elektrolyyttien avulla nauttimasi neste imeytyy kehoon paremmin.

Yksi hyvä vaihtoehto helteellä on Ester-C-porejuoma. Se sisältää vatsaystävällisen ja pitkävaikutteisen Ester-C-vitamiinin lisäksi elektrolyyttejä, jotka auttavat kehoa ylläpitämään nestetasapainoa. Raikas porejuoma sekä virkistää että auttaa pitämään nestetasapainoa yllä.

Lue myös: Ester-C -porejuoma on kesän luottotuote niin helteillä, lenkkipolulla kuin reissussa – nesteytystä ja jaksamista kesään

Helteellä nestettä tarvitaan jopa kaksinkertainen määrä tavalliseen tarpeeseen verrattuna: kun tavallisesti päivittäin tulisi juoda 1-1,5 litraa, helteellä määrä nousee 2-3 litraan. Urheillessa kannattaa hörpätä elektrolyyttipistoista juomaa 1-2 desiä parinkymmenen minuutin välein.

Jos helteessä liikkuminen tuntuu liian raskaalta, kannattaa omaa kehoa kuunnella ja ottaa suosiolla rennommin. Ahkera treenaaja voi huomata kärsivänsä nestehukasta, kun tavallisesti helppo treeni alkaakin tuntua raskaalta: nestehukka heikentää kehon suorituskykyä. Nestehukan merkkejä, kuten suorituskyvyn laskua, heikotusta, huimausta tai päänsärkyä havaitessaan kannattaa treeni keskeyttää, istahtaa varjoisaan, viileään paikkaan ja juoda runsaasti elektrolyyttipitoista juomaa.

Palautuminen vie helteellä pidemmän ajan

Myös palautuminen vie kuumassa kesäsäässä tavallista enemmän aikaa. Helteellä kannattaakin muistaa ottaa myös rennosti: lösähdä aamulenkin jälkeen hyvillä mielin aurinkovarjon alle nauttimaan kylmä palauttava juoma ja anna keholle aikaa palautua. Palautumista voi tehostaa myös varmistamalla riittävän mineraalien ja kivennäisaineiden saanti. Solgar Magnesiumsitraatti tukee kehon energiantuotannon toimintaa, auttaa lievittämään lihaskramppeja ja edistää lihasten rentoutumista ja palautumista. Magnesiumin riittävä saanti auttaa lihaksia palautumaan treenistä nopeammin myös kuumalla säällä, kun hikoilet enemmän ja kehosta poistuu tärkeitä mineraaleja. Aminohappo arginiinilla on myös rooli osana lihasten normaalia aineenvaihduntaa ja se on suosittu urheiluravinne lihaksia hyödyttävien ominaisuuksien takia. Arginiinia saat Solgar L-Arginiini -tuotteesta.

Huolehdi nivelten ja lihasten hyvinvoinnista erityisesti, jos liikut kesällä eri tavoin kuin talvella

Kesällä urheillaan usein eri tavoin kuin muina vuodenaikoina, sillä aikataulut ovat erilaiset, ja sää mahdollistaa erilaisten lajien harrastamisen. Esimerkiksi golfari huomaa, että käsien lihakset kipeytyvät golfkauden alkaessa keväällä, ehkä polvissakin tuntuu rasitusta. Kesän ensimmäisen pyöräretken jälkeen jalkojen nivelet tuntuvat jäykiltä ja lihakset ovat hellänä. Kipeät lihakset kertovat toki aina siitä, että niitä on käytetty. Uudenlaisen rasituksen alla on kuitenkin tärkeää huolehtia niin lihasten kuin nivelten ja jänteidenkin hyvinvoinnista. Muista siis pitää välipäiviä ja verryttele kunnolla ennen seuraavaa treeniä.

Lihasten palautumista tukee jo aiemmin mainittu, hyvin imeytyvä ja nopeavaikutteinen Magnesiumsitraatti. Nivelten hyvinvointia voit puolestaan edistää Solgar Glukosamiinisulfaatin tai vielä kokonaisvaltaisemmin Solgar 7 -tuotteen avulla. Solgar 7 tarjoaa täsmäannoksen nivelten hyvinvoinnille tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Tuote on suunniteltu tukemaan nivelten liikkuvuutta ja joustavuutta. Se sisältää UC-11-rustovalmisteta, boswelliaa, patentoitua Ester-C-vitamiinia, sekä kurkumaa, inkivääriä ja cayennepippuria, jotka kaikki edistävät nivelten hyvinvointia. Glukosamiini on puolestaan kehossa luontaisesti esiintyvää nivelten ja rustojen rakennusainetta, jonka Solgar Glukosamiini tarjoilee vahvassa hydrokloridimuodossa.

Kesäliikunnassa tärkeintä on hauskanpito

Kesäliikunta voi olla rennompaa ja hiukan erilaista kuin urheilu muina vuodenaikoina. Kesälläkin on tärkeää huolehtia siitä, että keho pysyy menossa mukana ja mahdollistaa hauskat, liikkeen täyteiset kesäpäivät myös jatkossa. Kesäliikunnan ei tarvitse välttämättä olla kovinta mahdollista treeniä, vaan keho voi kesällä saada liikettä myös pyöräretkeillen, uiden ja lasten kanssa leikkien. Muista siis nauttia kesästä liikkuen, mutta huolehtien niin nesteytyksestä kuin palautumisestakin!

Solgar® – Huippulaatuiset, innovatiiviset ja tieteeseen perustuvat ravintolisät.  

Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan. Jopa 98 % Solgar® -käyttäjistä suosittelee tuotemerkkiä* ja sarjaa myydään maailmanlaajuisesti yli 60 maassa. Jokainen tuote täyttää Solgar® Gold Standard™ -kriteerit. 

*Global Praxis online shopper survey 2017, which included 3,882 VMS consumers.* % vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Solgar-verkkokaupassa.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.