Koko perheen vastustuskyky pysyy terässä ravinnon, unen ja vitamiinien avulla

Koulun alkaessa perheen arkeen tulee usein mukaan jännitystä ja stressiä: uusia tilanteita, paljon uutta opittavaa, läksyjä, harrastuksia ja uusia kavereita. Stressi vaikuttaa unen saantiin ja nukkumiseen, joka voi aiheuttaa väsymystä. Väsymys taas vaikuttaa jaksamiseen ja jaksaminen taas esimerkiksi vaikuttaa haluun liikkua tai syödä hyvin – kierre on valmis.

Hyvän vastustuskyvyn peruspilareita ovat riittävä uni, terveellinen ravinto ja liikunta. Jos vastustuskyky on syystä tai toisesta alhaisempi tai sitä haluaa vahvistaa entisestään, on mahdollista tukea sen toimintaa lisäravinteilla.

Lasten kohdalla tärkeää on varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti. Kaiken ikäisille lapsille suositellaan Suomessa D-vitamiinilisää: suositus D-vitamiinin saannista on yksivuotiaille 10 mikrogrammaa ja 2–17-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa päivässä. Solgar nestemäinen D3-vitamiini on kätevä tapa antaa D-vitamiini perheen pienimmille. Sen voi tiputtaa suoraan suuhun tai vaihtoehtoisesti sekoittaa vaikka puuroon tai mehuun. Aikuisille suosittelemme Solgar D-vitamiini valmistetta, jota löytyy muutamaa eri vahvuutta.

Lue lisää D-vitamiinista ja sen saannista täältä

Myös C-vitamiinin on todettu vahvistavan immuunijärjestelmää. Lapsille maistuu erityisen hyvin maukas imeskeltävä tai pureskeltava vitamiinivalmiste, kuten Solgar Kangavites imeskeltävä C-vitamiini.

Koulujen alkuun sopii hyvin myös Solgar Kangavites Bouncy Berries, joka on hyvin imeytyvä monivitamiinivalmiste ja suunniteltu tukemaan erityisesti lasten luontaista immuniteettia. Marjaisan makuinen purutabletti on tehopakkaus, joka sisältää D- ja C-vitamiineja, sekä kalsiumia. Lisäksi purutabletin sisältämä rauta tukee lapsen kognitiivisia toimintoja ja auttaa pitämään mielen virkeänä koulupäivien aikana.

Perheen aikuisille taas maistuu varmasti Solgar Ester-C porejuoma, joka on kätevä juotava C-vitamiinivalmiste. Ester-C porejuoma sisältää C-vitamiinin lisäksi myös elektrolyyttejä, B-vitamiineja sekä sinkkiä. C-vitamiini ja sinkki näyttelevät molemmat suurta osaa immuniteetin ylläpidossa.

Värejä lautaselle ja riittävästi terveellisiä välipaloja kiireiseen arkeen

Tasapainoinen ruokavalio on avainasemassa vastustuskyvyn vahvistamisessa. Lapsille kannattaa koota mahdollisimman värikäs lautanen joka aterialla. Mitä useampia värejä lautaselta löytyy, sitä monipuolisemmin ateriassa on vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja antioksidantteja – kokeile tehdä värien keräämisestä koululaiselle hauska peli!

Ruokavaliossa olisi hyvä olla mukana myös erilaisia suolistoa helliviä prebioottisia ruokia, kuten hapankaalia tai kefiiriä, jotka tukevat suoliston bakteerikantaa ja toimintaa. Luontaisesti näitä löytyy esimerkiksi sipuleista, kaaleista, kotimaisista viljoista, palkokasveista ja omenoissa. Suoliston tasapainoinen bakteerikanta vaikuttaa niin ruuansulatukseen kuin muihinkin kehon toimintoihin, kuten vastustuskykyyn, ja joidenkin tutkimusten mukaan jopa mielialaan.

Pyri pitämään kiinni hyvistä ruokailutottumuksista myös hektisen kouluarjen keskellä. Jos lapsen arki on kiireistä koulun ja harrastusten sekamelskaa, varmista, että saatavilla on helposti mukaan napattavia terveellisiä välipaloja ja ruokarytmi pysyy säännöllisenä.

Mikäli riittävästä unesta huolimatta huomaat itselläsi tai lapsilla väsymystä, saattaa taustalla olla esimerkiksi puute B-vitamiinista. B-vitamiinin puute syntyy herkemmin ihmisillä, jotka eivät syö maitotuotteita, vihreitä kasvisksia, lihaa tai täysjyväviljoja. Väsymyksen koputellessa ovella, voit kokeilla Solgar B-complex 50 -vitamiinia. Tämä vahva B-vitamiinivalmiste sopii erityisesti perheen aikuisille.

Mitä jos vastustuskyvyn vahvistaminen ei onnistu terveellisellä ravinnolla?

Monivitamiinivalmiste ei tietenkään korvaa monipuolista ruokavaliota, mutta tietyissä elämäntilanteissa se voi olla hyvinkin tarpeellinen. Lasten vastustuskyky ei ole vielä yhtä vahva kuin aikuisilla ja riittävä ravinteiden saanti ei vain aina onnistu. Mikäli haluat varmistaa oman tai lastesi riittävän vitamiinien ja hivenaineiden saannin, löytyy meiltä siihenkin suositukset. Solgar Kangavites on laadukas lasten monivitamiini. Se on pureskeltava, herkullisen makuinen ja se on Suunniteltu erityisesti +3-vuotiaiden lasten tarpeisiin.

Aikuisille monivitamiineiksi sopii hyvin Solgar Female Multiple ja Solgar Male Multiple.

Voit lukea täältä lisää miesten ja naisten tarpeellisista ravintoaineista.

Aikuisten malli auttaa koululaista muodostamaan terveelliset rutiinit

Päivittäisiin rutiineihin kuuluu kaikilla erilaisia asioita ja myös niiden tarve ihmisten välillä vaihtelee. Yksi käy lenkillä joka aamu ja toinen on tarkka nukkumaanmenoajastaan. Rutiinit tuovat usein selkeyttä ja voimaa arkeen – etenkin perheissä, joissa on lapsia.

Aikuisten malli opettaa lapsille hyviä ja terveellisiä rutiineja, jotka auttavat jaksamaan arjessa. Sen lisäksi, että varmistat lapsen nukkumaanmenoajat ja ruokailut, noudata omia oppeja myös itse. Varmista, että niin perheen lapset kuin aikuisetkin liikkuvat joka päivä edes vähän. Näin koko perhe myös jaksaa kiireisessä arjessa paremmin!

Koulun alkaessa arkirytmiin on hyvä ottaa mukaan myös tarvittavien ravintolisien nauttiminen. Aamiaiselle sopivat hyvin vireystilaa tukevat C- ja D-vitamiini. Illalla taas paljon liikuntaa harrastava lapsi voi napata rauhoittavan magnesiumin.

Solgar® – Huippulaatuiset, innovatiiviset ja tieteeseen perustuvat ravintolisät.  

Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan. Jopa 98 % Solgar® -käyttäjistä suosittelee tuotemerkkiä* ja sarjaa myydään maailmanlaajuisesti yli 60 maassa. Jokainen tuote täyttää Solgar® Gold Standard™ -kriteerit. 

*Global Praxis online shopper survey 2017, which included 3,882 VMS consumers.* % vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Solgar-verkkokaupassa.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.