Kuinka tunnistaa hermoston ylikuormitus?

Tunnetko itsesi uupuneeksi, mutta samalla käyt ylikierroksilla? Saatat kärsiä hermoston ylikuormituksesta. Oireilu voi viitata myös moniin muihin syihin, kuten tiettyjen vitamiinien puutoksiin tai sairauksien oireisiin, joten muistathan konsultoida tarvittaessa lääkäriäsi tai muuta asiantuntijaa.

Hermoston ylikuormituksen oireisiin kuuluu laaja kirjo mitä epämääräisimpiäkin oireita ja niihin olisi hyvä reagoida mahdollisimman ajoissa. Ylikuormituksesta voi kieliä mm. jatkuva väsymys ja uupumuksen tunne, vaikka nukkuisit riittävästi. Myös ahdistuneisuus, ylivireys, uniongelmat, keskittymisvaikeudet ja unohtelu kuuluvat oireisiin. Fyysisessä kehossa hermoston kuormitus saattaa tuntua lihaskireyksinä ja jännittyneisyytenä. On yleistä, että pitkäaikainen stressi ajaa hermoston ylivirittyneeksi, jatkuvaan “taistele tai pakene” -tilaan.

Kuinka tukea hermoston palautumista?

Ensiarvoisen tärkeä tekijä hermoston palautumiselle on riittävä uni ja lepo. Syvä uni auttaa palauttamaan hermojärjestelmän ja vähentämään hermoston ylikuormitusta. Suomessa meillä on myös parantavat metsät lähes jokaisen ulottuvilla. Jo 20 minuutin metsässä oleilun on todettu vaikuttavan ihmiseen: verenpaine, syke ja hengitystiheys laskevat ja hermosto rauhoittuu.

Stressi on yksi suurimmista tekijöistä, jotka kuormittavat hermostoa. Yritä siis välttää stressiä, tai sen yllättäessä, käytä hyödyksesi erilaisia stressinhallintatekniikoita, kuten meditaatiota, joogaa tai hengitysharjoituksia, jotta hermostosi pääsee palaamaan takaisin tasapainotilaan. Voit myös lukea lisää stressin vaikutuksista aivoihimme ja hermostoomme täältä.

Elimistöä rauhoittava parasympaattinen hermosto aktivoituu aina liikunnan jälkeen. On kuitenkin hyvä tietää, että fyysinen rasitus, kuten voimaharjoittelu tai intensiivinen aerobinen liikunta, voi myös kuormittaa ylivirittynyttä hermostoa lisää. Sen takia raskas liikunta ei välttämättä aina anna hyötyä sen enempää kuin haittaakaan. Valitse siis liikuntamuoto, joka sopii hermostosi tilaan. Esimerkiksi vaikka lempeä jooga tai rauhallinen kävely ovat hyviä vaihtoehtoja. Kesällä oivallinen tapa rauhoittaa hermostoa, on pulahtaa järveen ja talvella avantoon.

Myös musiikin kuuntelu, erilaiset luovuuden lähteet esim. tanssi, taide tai laulu edistävät parasympaattisen hermoston aktivoitumista ja sympaattisen hermoston rauhoittumista ja siksi on tärkeää saada toteuttaa luovuutta itselleen mieleisellä tavalla.

Hermoston kuormittuessa, on hyvä tarkkailla omaa suhdetta myös kofeiiniin. Jos käytät kofeiinia säännöllisesti, harkitse sen kulutuksen vähentämistä tai ajoittamista paremmin päivään. Liiallinen kofeiinin käyttö voi kuormittaa hermostoa ja lisätä uniongelmia.

Tässä kohtaa myös ravitsemus on avainasemassa. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi ravinteita, etenkin B-vitamiineja ja magnesiumia, voi tukea hermoston toimintaa. Ruokavalion tulisi olla monipuolinen ja sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja proteiinia. Joskus, etenkin pitkään jatkuneen stressin seurauksena, ravinteiden imeytyminen voi heikentyä ja ravinteiden riittävä saanti ruuasta voi vähentyä. Stressi verottaa myös kehon vitamiinivarastoja ja etenkin tällöin on oikea aika kääntyä ravintolisien puoleen.

Ravintolisät hermoston palautumisen tukemiseen

Ravintolisät voivat olla hyödyllinen keino tukea hermoston palautumista ja ylläpitää sen optimaalista toimintaa. Alla listaus muutamista hyödyllisistä tuotteista.

  1. Solgar B6-vitamiini – B6-vitamiini on tärkeä hermosolujen normaalille kehitykselle ja toiminnalle. Se auttaa myös hermoston erilaisten reaktioiden, kuten hermoimpulssien siirron toiminnassa. B6-vitamiini on myös välttämätön monien tärkeiden aivojen välittäjäaineiden (neurotransmittereiden), kuten serotoniinin, dopamiinin ja noradrenaliinin synteesille. Nämä kemikaalit ovat vastuussa mielialan säätelystä, tunne-elämästä ja hermoston viestinnästä. Riittävä B6-vitamiinin saanti voi auttaa ylläpitämään terveitä mieliala- ja stressinhallintamekanismeja.
  2. Solgar Magnesiumsitraatti – Magnesium tukee hermoston normaalia toimintaa ja voi edesauttaa parempaa yöunta. Lisäksi se osallistuu stressihormoni kortisolin säätelyyn, mikä voi auttaa lievittämään stressin vaikutuksia hermostoon.
  3. Solgar Ashwagandhan juuriuute, Solgar Valeriaanan juuri, Solgar Ruusujuuriuute ja Solgar Siperian Ginseng juuriuute – Nämä kaikki ovat suosittuja kasviperäisiä ravintolisiä, jotka kaikki tunnetaan myös adaptogeeneinä. Se tarkoittaa siis sitä, että ne voivat olla hyvänä tukena kehon ja hermoston stressinsietokyvyssä ja stressistä palautumisessa. Näitä kaikkia kasveja on käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä vuosisatojen ajan niiden rauhoittavien ja tasapainottavien vaikutusten vuoksi.

Lue lisää adaptogeenisten yrttien vaikutuksista stressinhallinnassa.

Miksi hermoston palautuminen on tärkeää?

Hermoston palautuminen on keskeistä terveydellemme, sillä se auttaa hallitsemaan stressiä ja antaa keholle mahdollisuuden toipua, eheytyä ja latautua. Tätä kautta se vaikuttaa myönteisesti myös mielialaan. Stressin vähentäminen ja hermoston tasapainoinen toiminta ovat yhteydessä moniin terveyshyötyihin, kuten hyvään unen laatuun, alhaisempaan verenpaineeseen ja parempaan mielenterveyteen, mikä puolestaan ​edistää terveellistä ja onnellista elämää. Hermoston asianmukainen palautuminen auttaa ylläpitämään kehon ja mielen harmoniaa.

Muistathan, että hermoston palautuminen saattaa vaatia aikaa ja säännöllisiä hyvinvointitekoja. Jos hermosto on ollut ylikuormittuneena jo pidemmän aikaa, ei muutos tapahdu välttämättä yhdessä yössä. Ota siis päivä kerrallaan ja muista hengitellä.

Solgar® – Huippulaatuiset, innovatiiviset ja tieteeseen perustuvat ravintolisät.  

Solgar® on valmistanut laadukkaita, meillä ja maailmalla arvostettuja sekä tunnettuja ravintolisiä jo yli 75 vuoden ajan. Jopa 98 % Solgar® -käyttäjistä suosittelee tuotemerkkiä* ja sarjaa myydään maailmanlaajuisesti yli 60 maassa. Jokainen tuote täyttää Solgar® Gold Standard™ -kriteerit. 

*Global Praxis online shopper survey 2017, which included 3,882 VMS consumers.* % vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Solgar-verkkokaupassa.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.